Het is weer het ogenblik om iemand te ontdekken. Het zal morgen tien jaar geleden zijn dat de Schotse gitarist Joe Moretti is overleden. De man stamt uit de oertijden van de Britse rock’n’roll (Vince Taylor and his Playboys, Johnny Kidd and the Pirates…) en heeft één single uitgebracht (Lady Lee/Little Ewy in 1971 in een productie van Mark “Teenage Opera” Wirtz) en één postume verzamel-CD (zie illustratie), maar het is niet dààrvoor dat hij zal worden herinnerd. Nee, als sessiemuzikant heeft hij op honderden platen meegespeeld, waarvan de allerbelangrijkste, één van de beste pophits aller tijden: “Out of time” van Chris Farlowe.

Bij de genoemde groepen is hij te horen op “Brand New Cadillac” (Taylor) en “Shakin’ all over” (Kidd) en Joe Moretti is ook de mysterieuze gitarist op “It’s not unusual” van Tom Jones, maar als je hem eens écht aan het werk wil horen, dan moet je afstemmen op “In The Hall Of The Mountain King” van Nero and the Gladiators uit juli 1961, een bewerking van een fragment uit de “Per Gynt”-suite van de Noorse componist Edvard Grieg.
Moretti was trouwens niet bang van een uitstapje naar de mainstream muziek. Zo was hij een tijdlang gitarist bij het orkest van trompettist Eddie Calvert, maar ook bij Kurt Edelhagen en Michel Legrand en bij de orkesten die instonden voor de begeleiding van Petula Clark, Shirley Bassey en zelfs Peter Alexander. Hij speelde ook eens bij een bluegrass groep: Johnny Duncan’s Blue Grass Boys, met op bas niemand minder dan John McLaughlin. Maar daarnaast verleende hij dus als sessiemuzikant zijn medewerking aan nummers als “Mellow Yellow” van Donovan en “Scarlet O’Hara” en “Applejack” van ex-Shadows basgitarist Jet Harris en drummer Tony Meehan.
Moretti heeft ook een paar keer het pad van The Beatles gekruist: zo verving hij bij The Playboys Tony Sheridan, die in Hamburg nog een plaat heeft opgenomen met de vroege Beatles, en in 1958 speelde hij bij Colin Hicks and the Cabin Boys, waarvan de drummer Jimmie Nicol was, de drummer die Ringo Starr verving, wanneer deze aan zijn amandelen werd geopereerd toen The Beatles in Amsterdam waren. Bij Vince Taylor vond hij dan weer Brian Bennett terug (zie vorige bijdrage). Nicol speelde daarna lange tijd bij Georgie Fame, iemand waarmee Joe Moretti ook vaak heeft samengewerkt, zo o.m. bij opnames van Johnny Hallyday in Londen in september 1961.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.