Eén van onze beste lopers aller tijden, Gaston Roelants (links op de foto, naast een andere legende, Miel Puttemans), viert morgen zijn 85ste verjaardag.

Als jongeling was Gaston Roelants begonnen met crossen, een discipline die in de jaren vijftig, net zoals het veldrijden nu, tot een paar landen was beperkt, waardoor de Vlamingen aan de absolute top meedraaiden. Als hij echter in 1957 bij de senioren zijn debuut maakt op de 3000 m steeplechase en bij de Belgische kampioenschappen een vijfde plaats behaalt in 9.57.0, begint hij zich op deze Olympische discipline toe te leggen. Jaarlijks ging hij met sprongen vooruit en in 1959 realiseerde hij voor de eerste maal een tijd onder de negen minuten (8.56.6). In 1960 kwam zijn internationale doorbraak met een vierde plaats tijdens de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Vier jaar later beleefde Roelants op de 3000 m steeplechase het hoogtepunt van zijn carrière met zijn gouden medaille op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. Ondertussen had hij dus zoals gezegd ook het wereldrecord op zijn naam geschreven.
In 1967 waagde Roelants zich ook aan de marathon. Zijn eerste volbracht hij op de zogenaamde pré-olympische Spelen in Mexico City, die hij won in 2:19.37. Op de Olympische Spelen van 1968 eindigde hij in deze discipline als elfde, na in de maanden ervoor veel last van een knieblessure te hebben ondervonden. Een jaar later behaalde hij bij de Europese kampioenschappen marathon in Athene achter Ron Hill de zilveren medaille in 2:17.22,2, op dat moment zijn beste tijd. In 1971 was hij er op de Europese kampioenschappen in Helsinki weer bij en eindigde hij op een vijfde plaats in 2:17.48,8, een sterke prestatie die wat onderbelicht bleef omdat Karel Lismont dat jaar in 2:13.09,0 met de hoogste eer strijken. Op 20 september 1972 liep hij de snelste tijd op de 20 kilometer en verbeterde het uurrecord (20,784 km) tijdens een meeting die het absolute hoogtepunt van de Vlaamse atletiek wordt genoemd. In 1974 in Rome, twintig jaar na zijn debuut in de atletiek, wist Gaston Roelants op de Europese kampioenschappen andermaal een medaille op de marathon in de wacht te slepen, een bronzen ditmaal. Roelants ging zelfs door met atletiek toen hij de veertig al gepasseerd was. Zo veroverde hij in zijn eerste jaar bij de veteranen niet minder dan vijf wereldtitels. Terecht eindigde hij in 2005 dan ook op nr. 87 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.