Radio Luxembourg (in het Nederlands doorgaans Radio Luxemburg genoemd) was een radiozender in Luxemburg die rond 1929 begon uit te zenden op de lange golf. Door financiële problemen moesten de uitzendingen snel weer worden stilgelegd. Vanaf 1931 werd een nieuwe poging gewaagd, met de oprichting van de Compagnie Luxembourgeoise de Radiodiffusion en een nieuwe zendinstallatie met 200 kW vermogen in Junglinster. Het was het eerste Europese radiostation dat op zuiver commerciële basis werkte.

In 1933 werd daadwerkelijk gestart met de uitzendingen, met de eerste uitzending op een golflengte van 1191 meter op 15 maart 1933. Er waren uitzendingen in het Frans, Duits, Engels, Luxemburgs en het Nederlands. De eerste Nederlandstalige uitzending was op vrijdag 17 maart 1933.

Het uitzendschema van de eerste maanden (uitzendtijden 19.20 – 23.20):

  • Zondag: Engelse avond
  • Maandag: Oostenrijkse avond
  • Dinsdag: Belgische avond (*)
  • Woensdag: Luxemburgse avond
  • Donderdag: Duitse avond
  • Vrijdag: Nederlandse avond
  • Zaterdag: Franse avond

In 1952 verhuisde de Nederlandstalige zender naar de 208 meter (1440 kHz) middengolf met een vermogen van 1200 kW (2× 600 kW). Het station is sinds december 1992 uit de lucht omdat de inkomsten te laag waren om rendabel te blijven. (Wikipedia)

(*) Wat een absurde benaming! In welke taal werd er dan uitgezonden? In het “Belgisch”? Uiteraard niet. Dat zal wel in het Frans geweest zijn, zodat de Vlaamse luisteraars eerder op de vrijdagavond waren aangewezen! De uitzendingen waaraan mensen als Raymond Thielens, Eddy De Saedeleer, Johan de Belie of ikzelf echter zo’n goede herinneringen hebben, die situeren zich echter op zondagmorgen en vooral -middag. Ik neem dus aan dat deze programmering er na 1952 is gekomen. (RDS)

Een gedachte over “Negentig jaar geleden: Radio Luxemburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.