Morgen zal het al 105 jaar geleden zijn dat de Russische would-be monnik Grigori Raspoetin werd vermoord. Vinden jullie ook niet dat hij op bovenstaande foto ontstellend lijkt op Charles Manson?

Waarom would-be monnik? Wel, ondanks zijn bijnamen als “De bezeten monnik” en “De gekke monnik” is Raspoetin officieel nooit monnik geweest binnen de Russisch Orthodoxe Kerk.

Hij kwam aan het hof van de tsaar Nicolaas II als geestelijk leidsman. Twee jaar later werd hij uitgenodigd als gebedsgenezer voor diens zoon, de tsarevitsj Aleksej Nikolajevitsj, die aan hemofilie leed. Raspoetin boekte daarmee opvallend succes. Hij verwierf de genegenheid van de tsarina Alexandra Fjodorovna, die hem als redder van haar zoon zag. Nadat de tsaar zich in augustus 1915 als opperbevelhebber naar het front had begeven, begon Raspoetin zich in te laten met de Russische staatsaangelegenheden. Raspoetin werd na een jaar zowel door rechtse als linkse krachten in de politiek gezien als de oorzaak van de penibele toestand in het keizerlijke Rusland. Eind december 1916 werd hij door monarchisten, gevreesd door zijn invloed op de tsarina en het beleid van de tsaar, gedood door middel van verschillende pistoolschoten. De uitzonderlijk grote penis van Raspoetin zou zijn bewaard en op sterk water staan in een museum te Sint-Petersburg.

De Duitse popgroep Boney M scoorde tot tweemaal toe een gelijknamige hit over Raspoetin (dit jaar nog in een remake). Saillant detail is dat leadzanger Bobby Farrell ook overleed op 30 december in Sint-Petersburg, maar dan in 2010. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.