Morgen wordt de Duitse violiste Latica Honda-Rosenberg vijftig jaar. Zij was één van de vier Duitse deelnemers aan de Elisabethwedstrijd 1993. Daarmee was dit land toch nog altijd de lijsttrekker op het oude continent. Italië, België en Frankrijk hadden elk twee vertegenwoordigers, Nederland, Zwitserland, IJsland en Finland elk één.

09 Latica Honda-Rosenberg

Zij werd geboren in Bad Oyenhausen uit een Japanse zanger en een Kroatische celliste, zodat ze reeds op vierjarige leeftijd begonnen is met viool, maar zij speelt ook piano en wilde na de Elisabethwedstrijd zang gaan studeren. Zij houdt van hedendaags, liefst atonaal werk, ze vindt Swerts duidelijk niet “modern” genoeg. Deze finaliste is een leerlinge van de Russische “wonderpedagoog” Zachar Bron (waardoor ze in de kamer van Vadim Repin mocht verblijven) en van Tibor Varga.
Uiteraard is ze technisch onderlegd, maar het is toch vooral in muzikaliteit dat ze uitblinkt. Ze speelde een sonate van Mozart (waarvan ze dan toch houdt) met als pianiste Miyoko Hashimoto (i.p.v. de voorziene Russin), waarvan ik niet hield (en Kuijken en Werthen ook niet) en het concerto van Sibelius, dat ze nog maar pas had ingestudeerd.
Ze bespeelt een Montagnana-viool uit 1732. Tijdens de repetitie had ze een stijve nek. En in de Kapel had ze naar het schijnt ook een dikke nek, al kan men het net zo goed interpreteren dat ze contact nodig heeft. Kuijken vond haar toen al een prima donna met alle grillen, maar met ook alle capaciteiten. Maar voor Mozart zou hij haar nooit engageren. Ook bij Sibelius irriteerde ze hem met haar hoge rechterarm, die volgens Geraets typisch is voor de Russische school. “Voor mijn part mag het Chinees zijn,” ketste Sigiswald terug, “het lijkt me eerder biljart.”
Toch werd ze dankzij de Sibelius (die tijdens die compositie zwaar aan de drank was) opnieuw een kanshebber voor een hoge ereplaats. Werthen zei weer dat het orkest fantastisch was maar dat de dirigent te rap speelde. Was hij aan het solliciteren om aan het hoofd van het NOB te komen staan? Hoe dan ook, Honda werd de negende, waarmee ik akkoord kon gaan, want ik zag ze als tiende.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.