De sixties zijn een ongelooflijk decennium wat popmuziek of zelfs de muziekgeschiedenis in het algemeen betreft. En als je mij dan vraagt welk jaar mijn voorkeur wegdraagt, dan zeg ik 1966, omdat vanaf 1967 pop (toch de afkorting voor “populair”) artistieke pretenties kreeg. Ik zou zeggen: denk maar aan “Sgt.Pepper’s” van The Beatles, maar dat is nu juist een voorbeeld van een plaat die deze artistieke ambities ook waarmaakt. Toch is het morgen precies 55 jaar geleden dat journalist Maureen Cleave in The Evening Standard het artikel “The year pop went flat” liet verschijnen.

Zij heeft het dan vooral over groepen als Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich of Herman’s Hermits, die te veel “middle of the road” zouden zijn. Om nog te zwijgen over het Amerikaanse verschijnsel van The Monkees, maar persoonlijk vind ik dat al deze groepen toch zeer degelijke pop brachten.

Maureen Cleave is ook diegene die datzelfde jaar (in 1966 dus) het fameuze interview van John Lennon heeft afgenomen, waarin hij zich laat ontvallen dat The Beatles wellicht populairder zijn dan Jezus Christus, met alle gevolgen vandien als dit vijf maanden later in de VS wordt opgepikt. Er wordt trouwens van haar verteld dat ze een verhouding zou hebben gehad met John Lennon. Zij zou de inspiratiebron geweest zijn voor “Norwegian wood”, maar dat wordt door Lennon zelf ontkend. Je kan trouwens net zo goed beweren dat ze met àlle Beatles goed over de baan kon, sinds ze in januari 1963 een stuk met als titel “Why the Beatles create all that frenzy” had geschreven, getuige bovenstaande foto uit haar eigen collectie.

In september 1966 trouwde Cleave overigens met Francis Nichols, een studiegenoot uit haar Oxford-tijd. Ze bleven samen tot zijn dood in 2015 en hadden drie kinderen. Maureen Cleave zelf is op 6 november jl. overleden. Ze was juist 87 geworden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.