De Vlaamse actrice Janine Bischops viert vandaag haar tachtigste verjaardag.

Janine Bischops begon haar carrière als vaste actrice in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. Zij speelde er b.v. de hoofdrol in de creatie van Vrijdag van Hugo Claus. Eén van haar favoriete rollen was Bleke An in De Spaanse Brabander van Bredero.
Elf jaar lang was Bischops nadien verbonden aan het Fakkeltheater in Antwerpen waar zij speelde in onder andere Dodo, Merel, Pit en Flo en in Zot van Liefde van Sam Shepard.
Ook op televisie was Bischops geregeld te zien. Zo vertolkte ze de hoofdrol in de eerste Vlaamse tv-spel in kleur: Een vriendje voor Felicity.  In 1964 was ze te zien in het feuilleton “De kat op de koord” (geschreven door Aster Berkhof en met verder o.a. Walter Moeremans, Denise De Weerdt, Nand Buyl en Dora Van der Groen). Deze serie had echter geen succes omdat de gemiddelde Vlaming zich niet herkende in dit kleinburgerlijke gezin. Ze had ook hoofdrollen in verschillende jeugdseries waaronder Midas, De Tijdscapsule en Keromar (bovenstaande foto). Ze was ook een vaste waarde voor de Vlaamse televisiespelen. Hiervoor werkte ze onder meer samen met de Tsjechische regisseur Antonin Moskalyk voor De schapenborre en ze speelde de hoofdrol in Gered van Edward Bond in een regie van Jean-Pierre De Decker. In 1980 won Het Koperen Schip waarin ze samen met Dries Wieme de hoofdrollen vertolkte de Bert Leysen-prijs.
Verder is ze bekend als Jenny Verbeeck uit de Vlaamse soap Thuis waar ze sinds 1995 in meer dan 3.500 afleveringen meespeelde. Toen ze er in 2017 tegen haar zin werd “uitgeschreven” (ze stierf op reis – zo vermeed men een mogelijks tumultueuze sterfscène – aan een hartaanval).  Ze is ook bekend als de vrouw van “Gérard de polies” in de serie Het Pleintje. In 2010 had ze gastrollen in de series Goesting, Witse en Vermist. In 2004 had ze ook een gastrol in F.C. De Kampioenen (*).
In theaterseizoen 2006-2007 en 2007-2008 stond ze samen op de planken met An Nelissen en Mitta Van der Maat in Het goede Lijf van Eve Ensler in een regie van Peter Perceval. Van dit stuk speelden ze meer dan 150 voorstellingen. Vanaf 21 februari 2008 stond zij op de planken met De Borstenclub, opnieuw in een regie van Peter Perceval. In dit stuk, over borstkanker, zet Janine een waaier van personages neer.
Ze is gehuwd geweest met acteur Walter Moeremans (**) met wie ze twee dochters heeft, Karen en Ingrid. Daarna is ze van 1973 tot 2006 gehuwd geweest met acteur Johny Voners (onderstaande foto). Dit huwelijk bleef kinderloos. Bekend is hun versie van “Cocktails for two” van Spike Jones, samen met hun toen bevriende koppel Nicole & Hugo. (Wikipedia)

(*) Hierin speelde haar toenmalige echtgenoot Johnny Voners de populaire rol van de dronken keeper Xavier Waterslagers.

(**) Op het moment van haar “overlijden” in Thuis was ze in deze serie de echtgenote van haar vroegere man.

31 janine bisschops

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.