Fons Mariën las Waarom ons klimaat niet naar de knoppen gaat van Maarten Boudry.

Enkele jaren geleden las ik Boudry’s boek ‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’. Dat bevatte al een lang hoofdstuk over de klimaatkwestie. Boudry wou die uitgave actualiseren en dat resulteert uiteindelijk in een nieuw boek dat uitsluitend over het klimaat gaat.

Voor alle duidelijkheid: Maarten Boudry is geen klimaatontkenner. Hij erkent dat het klimaat opwarmt en dat dit het gevolg is van menselijk handelen. Waar hij wel verschilt van vele klimaatactivisten, van groen bijvoorbeeld, is waar het de oplossing aangaat. Boudry profileert zich als een ecomodernist, d.w.z. hij is van mening dat de oplossing niet bestaat uit minder groei en de aanpassing van ons gedrag. Hij meent dat die getuigen van een naïeve kijk op de zaken en verder meent hij dat technologie en ons vernuft de oplossingen moeten aanreiken. Zo staat hij sceptisch tegenover de gedachte van 100 % hernieuwbare energie en steunt hij de technologie van kernreactoren als belangrijk deel van de oplossing. Kernreactoren stoten immers geen koolstof uit. Technologische vernieuwing impliceert ook groei van die technologieën.

Boudry kant zich – net als in zijn eerder genoemd boek – tegen de doemdenkers. Zo verwijst hij naar het rapport van de Club van Rome en andere doemvoorspellingen uit die tijd. Die voorspellingen zijn niet uitgekomen, net omdat we oplossingen gevonden hebben. In dit boek toont hij zich opnieuw een optimist. Zelf noemt hij zich een ‘verbeterlijk optimist’, d.w.z. dat hij steeds open staat voor nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en feiten, waardoor hij zo nodig zijn standpunt kan bijstellen.

Fons Mariën

Een gedachte over “De leestips van Nonkel Fons (280)

  1. Af en toe een flinke dosis tegengif voor al het doemdenken doet goed. Natuurlijk houdt klimaatverandering risico’s in. Bepaalde tendensen naar extreem weer kunnen versterkt worden. Maar dat gebeurt lang niet altijd en overal. veranderingen houden ook kansen in. Het is opvallend dat iedere zomer weer massa’s mensen de weg opgaan(zwarte zaterdag). Maar deze mensen vluchten niet voor de hitte van het zuiden naar het noorden. De mensen zoeken met zijn allen juist de hitte van het zuiden op. Als het niet meer scheelt dan een graadje opwarming valt het allemaal nog mee. Natuurlijk is het wel zaak om bijvoorbeeld de stijging van de zeespiegel in de gaten te houden. Maar dat doen we al lang en passen onze dijken en duinen en andere zee weringen voortdurend aan. Tot nu toe is het nog uit te houden en is het vooral extreem weer om goed in de gaten te houden. Daar kan veel mis gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.