Morgen zal het ook al veertig jaar geleden zijn dat de Oostenrijkse zangeres en actrice Lotte Lenya, de muze van Bertolt Brecht, is gestorven (foto Carl Van Vechten uit de Van Vechten Collection at Library of Congress, via Wikipedia).

Lotte Lenya (eigenlijk: Karoline Wilhelmine Charlotte Blamauer) werd geboren in Wenen op 18 oktober 1898. Zij studeerde klassieke dans in Zürich (Zwitserland) en deed daar ervaring op in de opera en het ballet. Ze ging in 1921 naar Berlijn waar zij binnen de kortste tijd de ster werd van het Duitse toneel, vooral door haar creatie van Seeräuber Jenny in de Dreigroschenoper van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Ze speelde ook de hoofdrol in “Mutter Courage” en “Mahagonny”.

Ze trouwde in 1926 met componist Kurt Weill en in 1933 vluchtten zij voor de nazi’s naar Parijs en vervreemde zij van haar man, wat uitdraaide op een scheiding. Later emigreerden beiden naar de Verenigde Staten, waar zij in 1937 hertrouwden. After Weill’s death in 1950 she founded the Kurt Weill Foundation for Music, to administer incomes and issues regarding rights, and to spread knowledge about Weill’s work. In this way she was present in the studio when Louis Armstrong recorded Brecht-Weill’s “Mack the Knife“. Armstrong improvised the line “Look out for Miss Lotte Lenya!” and added her name to the list of Mack’s female conquests in the song.

In de VS speelde ze in verscheidene films (o.a. in de anti-communistische Bond-film “From Russia with love”). In 1966, Lenya originated the role of Fräulein Schneider in the original Broadway cast of the musical Cabaret. Ze overleed in New York op 83-jarige leeftijd aan kanker. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.