25 jaar geleden is violist Philippe Hirshhorn (foto HKU) overleden.

Hij werd geboren in Riga (Letland) in 1946. Hij studeerde oorspronkelijk in Leningrad. In 1973, zes jaar na een eerste plaats in de Elisabethwedstrijd van 1967 (waar hij het eerste concerto van Paganini had gespeeld!), vroeg hij politiek asiel aan in België, waar hij o.a. lesgever werd aan het Brussels conservatorium. Jaren later hoorde ik hem met het orkest van Walter Proost en dat was helaas geen meevaller. Op 16 februari 1995 was hij in de Gentse opera om er in het kader van de Winterconcerten het vioolconcerto op.8 van Richard Strauss uit te voeren. Hij werd in de rug gesteund door het Filharmonisch Orkest van Luik onder de leiding van Lucas Pfaff, dat ter omlijsting ook nog de ouverture van “Een Midzomernachtsdroom” van Mendelssohn bracht en de suite “De houten prins” van Bartok. Er staat niet bij wat ik ervan vond en aangezien ik mij er ook helemaal niks meer van herinner, neem ik aan dat ik enkel een aankondiging heb gemaakt voor Het Laatste Nieuws, maar dat ik niet naar het concert zelf ben geweest. Op 26 november 1996 is hij overleden. Twee jaar eerder was hij geopereerd aan een hersentumor.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.