Morgen zal het al vijftien jaar geleden zijn dat jazz-zangeres Anita O’Day (foto YouTube) is overleden. In de jaren veertig en vijftig stond ze op het hoogtepunt van haar roem. 

Anita O’Day werd geboren in Chicago en verliet haar ouderlijk huis op 12-jarige leeftijd. Ze liet er zich op voorstaan dat ze een wereldberoemde jazzperformer werd zonder ook maar één zangles te hebben gehad. Omdat een deel van haar huig al op zevenjarige leeftijd operatief verwijderd moest worden, kon de zangeres moeilijk trillende tonen zingen. Later werd dat juist haar handelsmerk.
O’Day werd in de jaren veertig beroemd als frontzangeres van de swingband van Gene Krupa. Haar bekendste liedjes waren uitvoeringen van nummers als ‘And the tears flowed like wine’, ‘Let me off uptown’, ‘Honeysuckle Rose’ en ‘Sweet Georgia Brown’.
O’Day was jarenlang verslaafd aan de heroïne en zag door overdoses enkele keren de dood in de ogen. Ook werd ze een aantal keer veroordeeld tot korte gevangenisstraffen. Haar carrière werd door haar drugsgebruik lange tijd negatief beïnvloed. Zo had O’Day de bijnaam de ‘Jezebel van de jazz’, een ‘eretitel’ die ze zelf verafschuwde, zoals blijkt uit haar autobiografie “High times, hard times” (1981).
In 1997 ontving ze een oeuvreprijs van de Amerikaanse Kunststichting (NEA). De laatste jaren van haar leven trad O’Day nog geregeld op in kleine clubs in Los Angeles.

Op 23 november 2006 overleed ze ’s ochtend in haar slaap in een ziekenhuis in Los Angeles, waar ze was opgenomen voor een longontsteking.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.