Puur esthetisch gezien was het truitje van de Italiaanse Carpano-ploeg misschien wel het mooiste aller tijden (ik weet wel dat ik op Wielerarchieven het Faema-truitje van Rik Van Looy als avatar gebruik, maar – alhoewel het ook beeldschoon is – dat is voornamelijk toch omwille van mijn liefde voor de Keizer). Een renner die daarvoor reed, had dan ook een streepje voor bij mij. Ik denk aan Antonio Bailetti, aan Rolf Graf en aan Mino Bariviera, morgen vijftien jaar geleden van ons heengegaan.

Bariviera staat dus ook op bovenstaande teamfoto (waar? waar?), maar in de tijd dat ik met de prentjes speelde, had ik hem enkel op een uit de krant geknipte actiefoto, die ik op een kartonnetje had gekleefd. Maar geen nood, dergelijke prentjes gingen sneller vooruit dan die uit de reeks van 1959/60 die model stond voor de afmetingen. Het gebruikte karton was iets zwaarder en bleef dus ook langer op de grond liggen. Men zou kunnen zeggen: “ze vingen minder wind!”

In 1964 eindigde hij bij ons op die manier op de twintigste plaats van de Giro d’Italia. Dat jaar won hij in de échte Giro ook een etappe, maar in 1963 deed hij veel beter met niet minder dan drie etappes! Toch is daarvan in onze eindstand niks te merken. Maar ’t waren allicht vlakke etappes, want ik herinner me Mino vooral als een sprinter. In 1966 zou hij nogmaals twee Giro-ritten op zijn naam schrijven, maar toen reed hij al voor Sanson. In die tijd niet de groene ploeg waarin Francesco Moser naam zou maken, maar een gele trui met rode verticale strepen. Ook weer een schitterend ensemble, maar helaas, ik herinner me dat ik alleen Franco Balmamion in die trui had (in kleur dan nog wel, wellicht uit Miroir du Cyclisme) en met één renner kan je natuurlijk geen ploeg samen stellen.

Merkwaardig genoeg werd hij bij ons in 1964 eveneens twintigste in Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije. Dat jaar werd hij (nog altijd bij ons) ook vierde in de Grote Prijs van Zürich en dan ook weer idem dito in de Ronde van Zwitserland en Rund um der Henniger Turm (ik moet toch eens nagaan of dit allemaal wel correct is!). In 1963 werd hij (nog altijd in mijn fantasy league) zestiende op het wereldkampioenschap in Ronse.

Kort samengevat, veel betere uitslagen dan de reële die ik kan terugvinden op Wikipedia. Daar is zijn voornaamste overwinning die in Milaan-Vignola 1962. Hij heeft ook nog openingsrit van de Vredeskoers van 1958 gewonnen, zie ik. Toen moet ik hem nog niet gekend hebben of ik had hem zeker in mijn Italiaanse ploeg gestoken!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.