Op 9 november 1966 slipt om 5 uur ’s ochtends een dure snelle wagen in Blackburn, Lancashire, en knalt tegen een muur aan. De chauffeur overlijdt ter plaatse. Volgens sommigen was het niemand minder dan… Paul McCartney. Die zou dan vermoedelijk op de terugweg geweest zijn van het feestje gekoppeld aan de vernissage van de tentoonstelling waarop John Lennon voor het eerst in contact kwam met Yoko Ono (zie gisteren). Geen wonder dat McCartney daarvan de kluts zou zijn kwijt geweest!

Maar, wees gerust, het bleek allemaal verzonnen te zijn. Allé, voor de arme inzittende was het helaas maar al te reëel natuurlijk, maar dat was dus niet Paul McCartney. Ook het feit dat John Lennon dit ongeluk zou hebben gebruikt in “A day in the life” klopt niet.

John Lennon: “I was writing A Day In The Life with the Daily Mail propped in front of me on the piano. I had it open at their News in Brief, or Far and Near, whatever they call it. I noticed two stories. One was about the Guinness heir who killed himself in a car. That was the main headline story. He died in London in a car crash.”

Tara Browne, the 21-year-old heir to the Guinness fortune, was a close friend of Lennon and McCartney. He had crashed his Lotus Elan car on 18 December 1966, after failing to notice a red light (foto). The accident happened in London’s South Kensington; the car collided with a stationary van in Redcliffe Gardens after swerving to avoid an oncoming Volkswagen car. (The Beatles Bible)

Na de dood van Lennon zou Paul McCartney dit in twijfel trekken: “The verse about the politician blowing his mind out in a car we wrote together. It has been attributed to Tara Browne, the Guinness heir, which I don’t believe is the case, certainly as were were writing it, I was not attributing it to Tara in my head. In John’s head it might have been. In my head I was imagining a politician bombed out on drugs who’d stopped at some traffic lights and didn’t notice that the lights had changed. The ‘blew his mind’ was purely a drugs reference, nothing to do with a car crash.”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.