585 jaar geleden werd in Sighisoara Vlad III, bijgenaamd Vlad de Spietser of Vlad Dracula, geboren. De vader van Vlad was “dracul” en Vlad zelf “dracula”, wat zoon van “dracul” betekent ofwel de zoon van de draak. Hij was vorst van Walachije en verzette zich tijdens zijn regeerperiode sterk tegen de Turken en de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk. Hij gebruikte daarbij de tactiek van de verschroeide aarde. Hij was ook berucht voor het spietsen van mensen, een gewoonte waaraan hij zijn bijnaam “Țepeș” (“spietser”) te danken heeft. Hij is hoogstwaarschijnlijk de historische figuur waaraan Bram Stoker (die overigens ook op 8 november werd geboren, maar dan in 1847) de naam van de romanfiguur Dracula ontleende. (Wikipedia)

Opnamedatum: 2007-08-31440 jaar geleden werd op het Gentse stadhuis de zogenaamde Pacificatie van Gent ondertekend. Dit was een overeenkomst tussen de gewesten van de Nederlanden om zich aaneen te sluiten in een zogeheten Generale Unie. Dit politieke succes van Willem van Oranje was mogelijk dankzij de Spaanse Furie, de plundering op 4 november 1576 van Antwerpen door Spaanse soldaten die hun achterstallige soldij wilden aanvullen. Hierdoor was onder alle gezindten in de Lage Landen een sterk anti-Spaanse stemming ontstaan. (Wikipedia)
maxresdefault-2185 jaar geleden werd de Londense schrijver en politicus (op een bepaald moment viceroy van India!) Edward Bulwer-Lytton geboren. Hij is vooral bekend van de historische roman “The last days of Pompei” en de toekomstroman “The coming race”. Hij correspondeerde met vele occultisten uit zijn tijd. (Wikipedia)
peter-weiss-2
100 jaar geleden werd de Duitse auteur Peter Weiss geboren, vooral bekend van de “Marat/Sade“. De familie Weiss, tot het christendom bekeerde Joden, moest in 1935 vanwege het nationaalsocialisme naar Engeland vluchten. In Londen bezocht Peter Weiss voor korte tijd de Polytechnic School of Photography (hij zou later o.a. een fotoboek met “Nudes” uitgeven). Tussen 1935 en 1938 studeerde hij op aanraden van zijn vaders vriend Hermann Hesse aan de Praagse kunstacademie en woonde daarna een tijdje bij Hesse in Montagnola in Zwitserland. Vanaf 1939 woonde hij in Zweden. In 1946 kreeg hij het Zweedse staatsburgerschap. Hij was ook politiek actief als lid van de Communistische Partij van Zweden. In 1966 ontving hij de Heinrich-Mann-Preis van de Duitse Academie voor Kunsten in Oost-Berlijn. (Wikipedia)
habib-benglia-la-putain-respectueuse70 jaar geleden ging in Parijs “La putain respectueuse” van Jean-Paul Sartre in première. Het stuk speelt zich af in de VS. Een zwarte, opgejaagd door een groep blanken, verzoekt een prostituée om voor hem te getuigen. Ze kan inderdaad bevestigen dat hij haar helemaal geen kwaad heeft berokkend en dat hij de blanke, die zijn vriend in de trein heeft gedood, slechts uit zelfverdediging heeft gewond. Oorspronkelijk verdedigt zij hem dus, maar een jonge rijke, die bij haar geslapen heeft, doet zich voor alsof hij haar bemint. Indien ze de zwarte wil laten lynchen, zal hij haar als maîtresse op zijn landgoed houden. Vanaf dàn interesseert het lot van de zwarte haar niet meer. Op het einde weet men zelfs niet of hij nu al dan niet gedood wordt. Op de DVD van de filmversie van Charles Brabant en Marcello Pagliero uit 1952 wordt er vooral de nadruk op gelegd dat Louis de Funès meespeelt (al speelt hij slechts een klant in de nightclub).
maxresdefault-3Diezelfde dag werd in de omgeving van Birmingham Roy Wood geboren, één van de belangrijkste rockmusici uit de jaren zestig en zeventig. Hij had vele successen, achtereenvolgens met The Move (“Night of fear”, “I can hear the grass grow”, “Flowers in the rain”, “Blackberry way”, “Curly”), The Electric Light Orchestra (enkel maar de eerste elpee, wegens ruzie met Jeff Lynne) en Wizzard (“See my baby jive”, “I wish it could be christmas everyday”). In navolging van Phil Spector werkte hij vooral aan een “Wall of Sound”. En, last but not least, hij kreeg een rolletje in een stripverhaal van De Rode Ridder (zie foto). De ultieme consecratie! (met dank aan Raymond Thielens en Eddy De Saedeleer)
Press Briefing to present ÒThe Global Goals CampaignÓ60 jaar geleden werd in Nieuw-Zeeland Richard Curtis geboren. Hij is vooral bekend geworden door televisieseries als Blackadder en The Vicar of Dibley en de films Four Weddings and a Funeral en Notting Hill. In 2003 regisseerde hij zijn eerste film, Love Actually. Hij stond ook mede aan de basis van Mr.Bean, Bridget Jones’s diary en The boat that rocked. (Wikipedia)
yoko3
50 jaar geleden was er de eerste ontmoeting tussen John Lennon en Yoko Ono tijdens een voorbezichtiging van haar tentoonstelling “Unfinished Paintings and Objects” in de Londense Indica Art Gallery. John Lennon zou later verklaren: “There was a ladder that led up to a painting that was hung on the ceiling (foto). It looked like a blank canvas with a chain with a spyglass hanging on the end of it,. I climbed the ladder and looked through the glass and in tiny letters it says YES. So it was positive. I felt relieved. It didn’t say no, or fuck you or something, it said yes.”
193930 jaar geleden stierf Vjatsjeslav Mickhailovitsj Skriabin (uiterst rechts op de foto) die zich echter Molotov liet noemen, waaruit nog eens zou moeten blijken dat hij géén familie was van de componist, ook al staat dit op diverse plaatsen op het internet (ook op mijn blog). Hij gaf ook zijn naam aan de beroemde cocktail, maar merkwaardig genoeg had dit niets met zijn revolutionaire verleden te maken. Integendeel, de cocktails werden tégen hem gebruikt en met name in Finland bij de inval in 1939. Molotov overleefde overigens niet enkel de cocktails, hij is ook één van de weinigen die Stalin (tweede van rechts) hebben gekend en die desondanks 96 jaar zijn kunnen worden. Hij werd in het bijzonder bekend door het Molotov-Ribbentrop-pact, dat hij in naam van Stalin sloot met nazi-Duitsland in 1939 (foto).
52-chris-thys
Diezelfde dag ging in het NTG “De reisgids” van Botho Strauss in première met in de hoofdrol Chris Thys (foto).
00-charlotte-moorman
25 jaar geleden stierf de excentrieke Amerikaanse celliste Charlotte Moorman aan borstkanker. Waarom ze zo excentriek was, kan je hier lezen…
24-temse-vliegweek5 jaar geleden werd de Zenobe Gramme-zegel in Brussel voorgesteld, een zeilschip, dat in 1961 op de Boelwerf werd gebouwd. Met een knipoog naar ‘Temse, stripgemeente’ betreft de zegel een tekening van de hand van de bekende striptekenaar William Vance, o.m. ‘de vader’ van Bob Morane. De zegel werd voorgesteld samen met het hele postzegelaanbod van 2012. Een nieuwe reeks daarvan werd – eens te meer – ontworpen door de Temsese kunstenares Marijke Meersman. Op de foto is ze te zien, omringd door Roland De Swaef (penningmeester Postzegelkringen Oost-Vlaanderen), burgemeester Luc De Ryck en Luc Van Bogaert (secretaris Postzegelkringen Oost-Vlaanderen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.