Vandaag is het al tachtig jaar geleden dat de Franse auteur Maurice Leblanc is overleden in Perpignan. Hij schreef vooral avonturenromans en detectiveverhalen. Hij is trouwens vooral bekend als geestelijke vader van de “gentleman cabrioleur” Arsène Lupin.

Maurice Leblanc, geboren in Rouen, is volgens Jan Boesman (“De fiets van Lautrec”, p.49) ook de auteur van de eerste wielerroman, namelijk “Voici des ailes”.
Gentenaars kennen hem ook als de broer van Georgette Leblanc, de minnares en lange tijd muze van Maurice Maeterlinck. Of er is misschien een nog belangrijker reden voor Gentenaars om hem te kennen: in “L’aiguille creuse” (letterlijk “De holle naald”, maar in het Nederlands uitgegeven als “Het geheim van Arsène Lupin”) beschrijft hij bijna letterlijk de roof van het paneel met de Rechtvaardige Rechters, die pas vele jaren later zal plaatsvinden. Dit werd overigens pas onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog opgemerkt door een SS’er. De Duitse overheid heropende daarna het onderzoek, maar de soldaat zelf werd naar het Oostfront gestuurd en zou daar omkomen. Leblanc zelf was ondertussen ook al overleden, maar dan wel in Perpignan.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.