De Amerikaanse jazz- en soulzanger Gregory Porter viert morgen zijn vijftigste verjaardag (foto Tore Sætre via Wikipedia).

Porter werd geboren in Los Angeles en groeide op in Bakersfield. Zijn moeder was dominee, zijn vader heeft hij nauwelijks gekend. Zijn moeder speelde vaak de muziek van Nat King Cole, waarvan Gregory Porter erg onder de indruk raakte en die een inspiratie voor zijn muzikale carrière zou vormen. Na zijn middelbare school kreeg hij een sportbeurs als American footballspeler aan de San Diego State University. Door een schouderblessure kwam er een einde aan zijn topsportambities. Hij ging zingen in lokale jazzclubs en kwam zo in contact met Kamau Kenyatta, die zijn mentor werd op muzikaal gebied.

In 1999 werd Porter opgenomen in de cast van de musical “It Ain’t Nothin’ But the Blues“, die op Broadway werd uitgevoerd en daar prijzen in de wacht sleepte. Langzaam rees zijn ster als jazz-zanger. In 2010 verscheen zijn eerste album Water, geproduceerd door Kenyatta en brak hij door naar een internationaal publiek. Zo trad hij onder meer op op het North Sea Jazz Festival in 2011, 2013, 2016 en 2018. In 2014 won hij met zijn derde studioalbum Liquid Spirit een Grammy Award voor “Best Jazz Vocal Album”.

Naast zijn volle en gepolijste stem en zijn voorkomende en vriendelijke uitstraling tijdens zijn optredens is Porter ook bekend geworden om zijn onafscheidelijke hoofddeksel, dat hij draagt sinds een huidoperatie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.