Veertig jaar geleden brak de Zwitser Urs Freuler het wereldrecord van Patrick Sercu over de kilometer met 1.06.603. Op dit moment is het record in handen van de Fransman François Pervis, die op de baan van Aguascalientes in Mexico op 7 december 2013 een tijd van 56″303 reed.

Urs Freuler (Bilten6 november 1958) is een voormalig Zwitsers wielrenner. Hij was beroepswielrenner van 1980 tot 1997. Hij reed lange tijd voor de Italiaanse ploeg van Atala en twee keer voor ploegen van Peter Post (eerst voor Raleigh, daarna voor Panasonic). Aan het eind van zijn carrière vormde hij samen met Beat Breu een tweepersoonsteam met een individuele sponsor.

Freuler won verscheidene etappes in de Ronde van Zwitserlandde Ronde van Frankrijk en die van Italië, telkens in de sprint. Dat maakte hem eigenlijk meer geschikt voor het baanwielrennen. Daar won hij 10 wereldtitels, vooral in de puntenkoers en reed ook in zesdaagsen vaak goed. Freuler werd tweemaal (1982 en 1983) gekozen tot Zwitsers Sportman van het Jaar. In de laatste jaren van zijn actieve loopbaan was hij enkel nog in zesdaagsen actief; naderhand werd Freuler ploegleider van de Phonak-ploeg. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.