Trouwe lezers weten dat ik graag onrecht rechtzet. Zo is het morgen al vijftig jaar geleden dat François Cassiers (rechts op deze foto van YouTube) is overleden. Zijn er hier en daar misschien nog een paar zonderlingen die zich Jef Cassiers (links) herinneren (maar dan meestal als zijn personage van ’t Manneke), dan is “Swa” helemààl vergeten geraakt.

Akkoord, Swa was “slechts” de aanbrenger toen hij met zijn broer Jef (1929-1987) na de Tweede Wereldoorlog een komisch duo vormde als de Woodpeckers, maar zonder aangever kan zelfs de grootste komiek niet scoren. Geen Gaston Berghmans zonder Leo Martin. Ze werkten eerst vanaf 1948 in de Cyrano van Anton Peters. Ze noemden zich overigens The Woodpeckers, omdat ze bij het opkomen als thema “The woodpecker song” van The Andrew Sisters hadden. Daarna traden ze op in een aantal komische films van het Antwerpse duo Jan Vanderheyden en Edith Kiel.

Swa is wel erg jong gestorven, maar toch ken ik de doodsoorzaak niet. Op de Internet Movie Database staat te lezen: “In the beginning of his career (after World War II), he and his brother were payed for their performances with bottles of alcohol.” Maar dat geeft volgens mij alleen maar een hint naar de latere alcoholverslaving van Jef, op Swa is dit volgens mij niet toepasselijk.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.