Morgen zal het al 45 jaar geleden zijn dat “Night moves”, het negende studio-album van Bob Seger, is uitgekomen. In de Verenigde Staten mag de man dan nog redelijk bekend zijn, bij ons is hij helaas nooit doorgebroken, een occasionele hit (“We’ve got tonight”) niet te na gesproken. Ik mag er niet aan denken dat sommige mensen op basis daarvan tot een one hit wonder zouden herleiden!

Although the front cover only credits backing by the Silver Bullet Band, four of the nine songs on the album feature backing by the Muscle Shoals Rhythm Section. Deze songs zijn allemaal samengebracht op de B-zijde en zijn dan ook opgenomen at Muscle Shoals Sound Studios in Sheffield, Alabama. De kant met the Silver Bullet Band werd opgenomen in Detroit (met één uitzondering: de titelsong “Night moves” zelf was opgenomen in Toronto.

The album was well received by critics, and brought Bob Seger nationwide success. Three singles were released from the album; two of them made the top 40 on the Billboard Hot 100. The album became Seger’s second to become certified gold by the Recording Industry Association of America and was his first to be certified platinum by the same association. It later achieved a certification of sextuple platinum.

Village Voice critic Robert Christgau wrote that the riffs on Night Moves are classic rock’n’roll riffs, like those performed by Chuck Berry or the Rolling Stones, and that the album is about rock’n’roll for those who are no longer in their teens, like the song “Rock’n’Roll Never Forgets”. The Rolling Stone review of the album by Kit Rachlis stated that the album is one of the best to come out of 1976–77, that Seger sounds like Rod Stewart and writes lyrics like Bruce Springsteen, and that the album is classic rock’n’roll. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.