Morgen zal het ook al dertig jaar geleden zijn dat Two Rooms: Celebrating the Songs of Elton John & Bernie Taupin werd uitgebracht, a tribute album consisting of interpretations of sixteen songs written by Elton John and Bernie Taupin. The title refers to a song on John’s album 21 at 33, “Two Rooms at the End of the World”, and to the duo’s unusual collaborative style; it is also the title of a 1991 film documenting their collaboration.

The album gained an uneven reception, though some performances were singled out for praise, including Sinéad O’Connor’s interpretation of “Sacrifice“, Kate Bush’s reggae-inflected version of “Rocket Man“, which in 2007 won The Observer readers’ award for Greatest Cover of all time, and the Grammy nominated Tina Turner’s version of The Bitch Is Back. Een beetje in dezelfde lijn ligt “Saturday night’s alright for fighting” in de versie van The Who. Ik vind wel dat Joe Cocker onrecht wordt aangedaan door hem niet op te nemen in dit lijstje, want zoals gewoonlijk is zijn versie van “Sorry seems to be the hardest word” van uitstekende kwaliteit. Ik durf het haast niet zeggen, maar Joe Cocker is misschien wel de beste cover-zanger aller tijden, beter nog dan ene Rod Stewart, die op deze CD helaas “Your song” zingt, het nummer van Elton dat ik bij uitstek niet meer kan horen, op de voet gevolgd door “Border song”, hier vertolkt door Eric Clapton. Wat anderzijds ook niet te versmaden is, zijn The Beach Boys met hun typische aanpak van “Crocodile Rock”.

Two singles were released from the album: Oleta Adams‘ version of “Don’t Let the Sun Go Down on Me” peaked at number 33 in the UK Singles Chart and Kate Bush’s “Rocket Man” peaked at number 12 in the UK and number two in Australia. The B-side of Bush’s single was her version of “Candle in the Wind“. The CD single added an instrumental version of the same song. Wilson Phillips‘ cover of “Daniel“, while not released as a single, peaked at number seven in the US Adult Contemporary chart due to strong radio airplay. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.