Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Franse pianiste Micheline Ostermeyer is overleden.

Micheline Ostermeyer verwierf haar eerste bekendheid door… haar deelname aan de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Zij won daar de gouden medailles bij het kogelstoten en het discuswerpen en brons bij het hoogspringen. Zij zou de succesvolste atlete van de Spelen zijn geweest, als niet Fanny Blankers-Koen haar met viermaal goud had overtroefd. Tijdens de Spelen van Londen onderhield zij haar ploeggenotes ’s avonds met haar pianospel. Na de wedstrijden speelde zij op een oude vleugel de Mondscheinsonate van Beethoven en fuga’s van Bach.
No French woman before Ostermeyer had won an Olympic athletics medal of any kind, and it would be another twenty years before another struck gold. France greeted her triumph with characteristic fervour, but the amateur athletics career gradually gave way to that of the professional pianist. She retired from sports in 1950 after having won two medals at that year’s European Championships, and continued to pursue a career in music. Her athletic prowess damaged her reputation as a concert pianist, however, and she even avoided playing anything composed by Franz Liszt for six years because she considered him too “sportif” (*). She toured for fifteen years before personal commitments, including the death of her husband, led her to take a teaching job, a post she held until her retirement in the early 1980s.

Ronny De Schepper

(*) Bij haar dood schreef The Guardian ongeveer juist het tegenovergestelde: “She undertook a concert in which, on a single evening, she played three major piano works one after another – Brahms’ D minor concerto, César Franck’s Symphonic Variations and Liszt’s concerto in E flat. It was as much a test of strength and stamina as it was an artistic exercise, but it was a roaring success and her reputation was assured.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.