Fons Mariën las Botsen de Beschavingen? van Bart De Wever en Khalid Benhaddou (foto YouTube).

Aanleiding tot dit boek, waarin NVA-voorzitter Bart De Wever in dialoog gaat met imam Khalid Benhaddou, is de verjaardag van ‘nine eleven’, nu twintig jaar geleden. De titel verwijst naar ‘Botsende beschavingen’ (1996) van de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington. De grootscheepse terroristisch aanval van 11 september 2001 was inderdaad aanleiding tot gespeculeer over de westerse beschaving die in conflict komt met de islamwereld. Hier wordt nu een vraagteken achter gezet.
Het moet gezegd dat deze dialoog niet focust op de grote, internationale geopolitieke kwesties. Slechts een klein gedeelte van dit boek gaat direct over de aanslagen van 9/11 en de rechtstreekse gevolgen ervan. Veeleer ligt de nadruk op de polarisatie in de eigen samenleving die er het gevolg van was. Want moslims werden sindsdien met meer argwaan bekeken, wat nog versterkt werd door de vele islamistische aanslagen in Europa van de voorbije jaren.
Bart De Wever en Khalid Benhaddou hebben het over uiteenlopende onderwerpen, zoals polarisatie, escalatie van geweld, integratie, identiteit en verlichting. Maar evenzeer spreken ze over heikele hedendaagse thema’s als ‘woke’ en vrije meningsuiting, polarisatie in de sociale media en de effecten van globalisatie op de samenhang in de maatschappij.
De twee sprekers botsen in dit boek niet echt, soms zijn ze het oneens, maar vaak zit hun mening op dezelfde golflengte. Er is veel ruimte voor nuances in dit beschaafde gesprek. Dat heeft alles te maken met de keuze van de gesprekspartners: Bart De Wever staat open voor dialoog, imam Khalid Benhaddou eveneens , hij is een gematigd man, een bruggenbouwer. Met mensen als Tom Van Grieken en een meer extreme imam zou dit initiatief uitgelopen zijn op een dovemansgesprek. Het gevolg hiervan is toch een heel boeiende dialoog over belangrijke aspecten van onze samenleving, wat door de verschillende invalshoeken een genuanceerd beeld oplevert.
Vermelden we nog dat VRT-journaliste Lisbeth Imbo dit gesprek heeft opgetekend en uitgeschreven.

Fons Mariën

3 gedachtes over “De leestips van Nonkel Fons (274)

 1. Er is in deze toch duidelijk een positieverschuiving van Dhr. De Wever tegenover enkele jaren geleden. Bijvoorbeeld in het debat (met Van Gils) met De Wever en Etienne Vermeersch waar De Wever zich nauwer aansloot bij de verlichtingswaarden.

  U zegt dat dhr Benhaddou een gematigd man is. Ik denk dat u gelijk heeft.
  Ik vul graag aan dat hij ook niet representatief is voor de moslim in Belgie. Ik ken erg veel moslims (zij het vooral Franstalige) en ik heb er nog geen enkele ontmoet die op die lijn zit.

  Het geloof van de Westerling dat er zoiets de overhand zal krijgen als een gematigde Europese islam is een waanidee (in strijd met de kern van de islam; zijnde de teksten, onveranderlijk en heilig).

  Dat iemand als De Wever deze essentie gecombineerd met de demografische ontwikkelingen in Europa zo naïef benadert is schokkend.

  Het is jammer dat zijn vriend Vermeersch er niet meer is om “verlichting” te brengen. Ik zou graag Rondas (toch ook een held van De Wever) over dat boek eens horen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Axel, bedankt voor uw bijdrage. Voor een groot stuk ben ik het eens met u: Benhaddou, is wellicht niet representatief voor vele moslims. De Wever benadrukt in dit boek toch sterk de Verlichtingswaarden, maar ik kan in een korte bespreking (leestip) niet in detail gaan op de diverse standpunten. Zo bijvoorbeeld heeft De Wever het vaak over de nefaste rol van het postmoderne nihilisme dat hij in onze tijd waarneemt. Ik kan u alleen maar aanraden om het boek te lezen. Groet, Fons Mariën

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.