Op 16 oktober 1921 vond te La Louvière een manifestatie plaats waarin een verkorting werd geëist van de dienstplicht tot 6 maanden. De betoging gebruikte hierbij een embleem met een gebroken geweer (foto Andrys Stienstra via Wikipedia).

Het gebroken geweer is het logo van War Resisters’ International en is het internationale symbool voor dienstweigeraars en gewetensbezwaarden. Het gebroken geweer was hier in Vlaanderen vóór de Tweede Wereldoorlog ook een symbool voor het pacifisme. Het werd gedragen als een speldje op de kleding. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog waren aanleiding voor een grote antimilitaristische beweging. Deze beweging kon echter niet de opkomst van het militarisme in Duitsland en Italië voorkomen.

Zelf heb ik zowat mijn hele volwassen leven met zo’n speldje op mijn jeansvest rondgelopen. Hoe ik eraan gekomen ben, kan ik me niet meer herinneren. Ik veronderstel in de Oxfam-Wereldwinkel. Misschien heeft Jacky Huys het me nog verkocht, want die deed daar destijds zijn burgerdienst. Alleszins weet ik wel dat vele mensen mij dat benijdden. Helaas is het verloren gegaan toen mijn jeansvestje totaal versleten was en ik me een nieuw moest aanschaffen. Ik kan me niet voorstellen dat ik gewoonweg vergeten was het te verwijderen (daarvoor was ik er veel te fier op), het moet tijdens het proces van het overschakelen van de ene vest op de andere verloren gegaan zijn. Het was tenslotte immers nog geen twee centimeter groot.

Socialistisch voorman en toenmalig minister Edward Anseele nam deel aan de manifestatie te La Louvière, waarop de liberalen zijn ontslag eisten, wat uiteindelijke leidde tot de val van de regering nadat alle socialistische ministers hun ambt hadden neergelegd, waarna de BWP (wat nu Vooruit wordt genoemd) voor vier jaar in de oppositie belandde. In 1925, toen de socialisten terug in de regering kwamen, kwam het tot de volgende botsing tussen BWP en SJW (de Socialistische Jonge Wachten), nadat de BWP om strategische redenen het voorstel weigerde van de communistische Partij om de dienstplicht te verkorten tot zes maanden. De SJW was oorspronkelijk de jongerenafdeling van de BWP maar zou zich op die manier ontwikkelen tot een trotskistische beweging. De SJW was in de periode van de studentenrevoltes in de jaren zestig voornamelijk actief aan verschillende universiteiten, al hadden ze slechts enkele honderden leden. Vanuit de idee zich om te vormen van een studentenorganisatie naar een voorhoedebeweging startte de Gentse afdeling, met leden als François Vercammen en Eric Corijn in 1971 de Revolutionaire Arbeidersliga. Op mijn blog wordt dit vooral verhaald door Frank Winter en Joke De Leeuw.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.