Tot spijt van wie ’t benijdt, in ’t najaar (van 1986, RDS) komt er weer een hitparade op het BRT-scherm. De eerste sedert Jan Theys bij mijn weten. En Fred Flintstone weet dat er toen nog stenen platen bestonden die werden afgedraaid met de bek van een vogel. En nu dus, in het cliptijdperk, wordt bij deze oergeschiedenis heraangeknoopt. En dan nog niet eens in een uitzending van Librado, neen, Tom Huybrechts, een rasecht BRT-producer, is de verantwoordelijke uitgever.

— Hallo Tom, klopt dat allemaal zo’n beetje ?
Tom Huybrechts :
Bingo ! Op 3 oktober starten we met een jongerenprogramma dat « Bingo » zal heten en dat elke vrijdag om 18.30 u te zien zal zijn. Het is een programma van dertig minuten dat als ruggengraat de top twintig heeft die wij distilleren uit de officiële SIBESA-top vijftig die elke week wordt gepubliceerd. SIBESA is het enige officiële orgaan dat op dit moment bestaat en een andere hitparade opzetten of construeren zou zowel bij de platenfirma’s als bij de BRT-hiërarchie of bij om het even wie op ongeloof of wantrouwen onthaald worden, omdat zoiets steeds aanvechtbaar is. SIBESA staat boven verdenking omdat naast SABAM ook de platenfirma’s zelf de juistheid van de gegevens controleren. Het enige probleem is dat deze lijst gebaseerd is op wat de platenfirma’s leveren aan de winkels en niet op wat ook effectief wordt verkocht. Maar we vertrouwen erop dat de winkeliers toch dermate op hun hoede zullen zijn dat zij zich geen honderd platen laten aansmeren van een groep die ze niet aan de straatstenen kwijt geraken.
— Twintig nummers op een halfuur ? U gaat ze op sneller toerental moeten draaien ! En zo is Paul Verbrugghe al eens gestruikeld als hij de « Vogelkesdans » aan het doen was. Al zouden de clips natuurlijk heel wat grappiger worden…
T.H. :
Zo werkt het niet uiteraard. In die hitparade zitten een boel dingen die totaal oninteressant zijn, al was het maar omdat het een Belgische hitparade is en er dus ook Lange Jojo en andere cultuur van over de taalgrens in staat. Nee, in principe halen wij uit die top 20 vier clips die we volledig geven en twee waarvan we een fragment geven. De rest van de hitparade wordt gewoon vermeld in de stijl van « Top of the pops » b.v.
— Wat ons nu ineens, omgekeerd, tot nog tijd op overschot brengt.
T.H. :
Inderdaad, want we hadden toch ook graag nog wat creatieve inbreng in het programma en dat wordt dan : de clip of de tip van de week, een groep in de studio (een artiest uit de top 20, een groep die toevallig in het land is of een Belgische groep) en een retroclip waaraan ook een prijsvraag en een kort informatief itempje verbonden is.
— Wat er allemaal in een half uur kán, hé ? Maar goed, u was ook de producer van Villa Tempo, dat nogal eens het verwijt « elitair » of « alternatief » opgeplakt kreeg. Van hitparade-toestanden kan men zoiets node beweren, die zijn « populair » tot en mét. Betekent dat dan een stapje terug ?
T.H. :
Zeker niet. Het karakter van Villa Tempo werd nu eenmaal ook bepaald door de programmering. Op de twee en een half jaar dat het heeft bestaan, is het ongeveer zeven keer van uur en net verwisseld en dan wordt het inderdaad « elitair » omdat het enkel de trouwste kijkers zijn die dat programma nog in het zendschema kunnen terugvinden. Ten tweede is gebleken dat een jongerenprogramma uitzenden om tien uur’s avonds te laat is, zelfs voor jongeren van achttien jaar. Uit een onderzoekje dat ik hier net op mijn bureau heb gekregen blijkt immers dat jongeren in Vlaanderen ten laatste om half elf gaan slapen en dan was het programma dus nog bezig. Wij hebben zo keihard gewerkt aan 33 afleveringen en nu vond ik het dan ook het moment om eens iets anders, iets makkelijker te nemen. Bovendien is het heel wat goedkoper en zal het ons heel wat meer kijkers opleveren.
— De gekende paradox ! Wie destijds Villa Tempo zei, die zei ook Bart Peeters. En wie Bingo zegt…
T.H. :
… die zegt ook Bart Peeters met nog een nieuwe kracht, waarvoor reeds audities zijn gehouden, maar er is nog geen beslissing gevallen.
— En wie tip van de week zegt, die zegt « payola » ! Steekpenningen ! De hoogste bieder wint !
T.H. (lacht uitbundig):
Was ’t maar waar ! Neen, dat is onze heel eigenzinnige keuze. Een exclusiviteit of iets dat bizar is. Neen, wat dat betreft kun je gerust zijn : het wordt geen platte commercie, het wordt een hitparade met kl…
En nu onze prijsvraag : welke hitparade wordt het volgens Tom Huybrechts ? Eén met klasse, één met kloten of één met klompen ? Antwoorden op een gele briefkaart.

Referentie
Jan Draad, Tom Huybrechts aan het lijntje, De Rode Vaan nr.33 van 1986

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.