Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Amerikaanse actrice Dorothy Lamour is overleden in Los Angeles.

Dorothy Lamour werd op 10 december 1914 als Dorothy Kaumeyer geboren in New Orleans en was oorspronkelijk (in 1934) een zangeres met een eigen radioshow in L.A.
In 1936 speelde ze haar troeven in een sarong uit in “The Jungle Princess” (regie Wilhelm Thiele; met als tegenspeler met Ray Milland), kort daarop (in 1938) gevolgd door “Her jungle love” (regie George Archainbaud), alweer met Ray Milland, waarin een racistische schare krokodillen zowat alle gekleurde figuranten opvreet, maar de blanke hoofdvertolkers heel laat.
Vanaf 1940 parodieerde Dorothy Lamour zichzelf in humoristische films als “The road to Singapore” (Victor Schertzinger), gevolgd door Zanzibar (opnieuw Schertzinger, 1941), Morocco (David Butler, 1942), zelfs Utopia (Hal Walker, 1945), Rio (Norman McLeod, 1947) en tenslotte Bali (opnieuw Hal Walker) in 1952, telkens met het duo Bing Crosby & Bob Hope. Datzelfde jaar speelde ze ook in “The greatest show on earth” van Cecil B.De Mille en de associatie met de “road”-films was blijkbaar zo groot dat op het moment dat ze in de film een Hawaiaans lied “mag” zingen, in het publiek Crosby en Hope even de clown mogen uithangen.
In 1962 maakte ze nog eens een come-back met “The Road to Hong Kong” van Norman Panama, waarin ook Joan Collins, Peter Sellers, David Niven, Frank Sinatra en Dean Martin te zien waren. Een jaar later speelde ze zelfs in een “serieuze” film, “Donovan’s reef” van John Huston.

Ronny De Schepper

79-dorothy-lamour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.