Vandaag is het 65 jaar geleden dat Elvis Presley in The Ed Sullivan Show was te zien. De show werd bekeken door niet minder dan vijftig miljoen mensen en dat betekende toch wel de onverbiddelijke doorbraak voor Elvis.

Nochtans had Sullivan eerst gezworen dat Elvis nooit in zijn programma te zien zou zijn. Daarom dat Elvis voor zijn eerste televisieoptreden te gast was bij Steve Allen. De show van Ed Sullivan vond op hetzelfde moment plaats en was volledig gewijd aan de release van de film “Moby Dick” met Gregory Peck als kapitein Achab. Het werd een regelrechte afgang: iedereen keek naar Steve Allen en bijna niemand naar Ed Sullivan, vandaar dat hij de week daarop van gedacht veranderde. Deze anekdote zou ook de verklaring zijn waarom Elvis bij zijn fameuze comeback-special in 1968 op een bepaald moment het microstatief hanteert als een harpoen en uitroept: “Captain Achab!”

Voor de rest doen er allerlei stadslegendes de ronde over dit optreden. Dat de cameramannen instructies kregen om Elvis enkel boven het middel te tonen b.v. Nu was dat wel waar voor bepaalde songs (met name die waarbij hij met z’n heupen te keer ging), maar niet voor àlle liedjes die hij bracht. Zo b.v. de titelsong uit zijn nog uit te komen film “Love me tender” (release op 15 november). Enfin, je vindt alles over dit optreden op elvispresleyphotos.com. Christine Gibson, former editor at American Heritage magazine, vertelt daar allerlei wetenswaardigheden b.v. dat actor Charles Laughton served as substitute host because Sullivan was recuperating from an auto accident. Toch brengt ze in herinnering dat Sullivan een hekel had aan rockers, because he had been burned before by rock’n’roll stars. Remember how he vowed to drum Bo Diddley out of television after his 1955 act on the show, when he sang his own hit ‘Bo Diddley’ instead of Sullivan’s request, Tennessee Ernie Ford’s ‘Sixteen Tons’. Daarom had Sullivan already refused an offer to hire Elvis for $5,000. Maar uiteindelijk kon hij niet om Elvis’ populariteit heen. His hesitation cost him heavily, however. He would end up agreeing to shell out $50,000 for three appearances, an unprecedented sum.

En natuurlijk met een naam als elvispresleyphotos.com zijn er op die website uiteraard ook talrijke exclusieve foto’s van het optreden te zien. Ikzelf heb gekozen voor een repetitiefoto, waarop Elvis is te zien met drummer D.J.Fontana. Omdat er ook al lang een discussie aan de gang is over wanneer D.J. nu precies begon deel uit te maken van The Blue Moon Boys, naast Scotty Moore en Bill Black. Wel, op dat moment hoorde D.J. er dus duidelijk al bij!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.