Het is al tien jaar geleden dat musicoloog Jan L. Broeckx is overleden. Toen ik mijn burgerdienst deed bij prof.Bolckmans, liep ik geregeld langs in zijn seminarie, waar ik dan boeken over muziekgeschiedenis ontleende.

Musicoloog Jan Broeckx legt in zijn talrijke publicaties (Van Beethoven tot Stravinsky; Muziek en mens; Muziek, ratio en effect) vaak de klemtoon op de relatie tussen mens en muziek.
Doordat de mens zijn verbrokkeld zelfbeeld niet wil aanvaarden, kan hij de avantgardekunst niet waarderen, verklaart Broeckx. Vandaar ook de “vlucht in de klassieke muziek” en het succes van pop en opera, waar gestileerde emotie, fraaiheid en oppervlakkige virtuositeit overwegen. “Popmuziek weerspiegelt de voorliefde voor sonore kitch en lichamelijke opwinding. Dat is een symptoom van de mislukking van de culturele democratisering“.
In 1989 schreef Jan Broeckx, professor emeritus aan de R.U.G., een intelligente misdaadroman. De speurneus Lorenzo Galli en zijn huisknecht Georges hanteren daarin het muzikale ontleedmes. De passie voor een onbekende partituur van Beethoven, de “Grote Dove” uit de muziekgeschiedenis, lokt een crescendo uit van aanslagen, diefstal en moord.
Volgens de auteur is de roman de uitgelezen ruimte voor een confrontatie van reden en emotie, van historische feiten en fantasie, van psycho-analyse en muzikale structuren. Hij hoopte daarmee in het spoor te treden van Dostojevski, Simenon en Umberto Eco

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.