Liefhebbers van middeleeuwse muziek kennen de draailier spelende violiste Stevie Wishart misschien als een lid van Sinfonye, een groep die toch al vijf CD’s op zijn naam heeft staan (foto YouTube)

Nu is het reeds langer bekend dat liefhebbers van oude muziek vaak ook aanhangers zijn van hedendaagse muziek (denken we in ons eigen land maar aan Sigiswald Kuijken of Bernard Foccroulle), maar dat we ze nog eens in Logos zouden tegenkomen, daarvan staan we toch versteld. Ze maakt deel uit van het Australische ensemble “Machine for Making Sense”, die er een computer-tape project brengt dat als werktitel een uitspraak van Karl Marx meekreeg, namelijk “stilte is de enig mogelijke vorm van communicatie”. Wie nooit had gedacht dat vadertje Marx zo lyrisch uit de hoek komen, moet zijn liefdesgedichten voor zijn vrouw Jenny maar eens lezen. Haar composities worden vaak aangewend door choreografen zoals Pina Bausch.

Ze heeft ook muziek gecomponeerd voor ensembles van oude muziek. Haar opzoekingen, samen met de ontwikkeling van het middeleeuwse repertoire van haar ensemble, leidden tot de ontdekking van vrouwelijke dichters en componisten en van muziek geschreven voor vrouwenstemmen. Dit heeft de inspiratie geleverd voor acht cd’s met middeleeuwse minneliederen en erbij horende instrumentale muziek. Daarnaast nam ze de volledige liederencollectie op van Hildegard von Bingen. In 2003 was ze jurylid van de internationale wedstrijd voor ensembles, in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge. 

Op 19 september 2021 zal Stevie Wishart in het Brugse Gezellehuis trouwens een Gezelle-programma brengen. Ze integreert Gezelles eigen woorden in Murmurations II, genoemd naar de imposante zwermende beweging van een groep vogels. Voicing the Dawn analyseert en herinterpreteert het ochtendlijke vogelkoor. Clément Janequins beeldende Chant des oiseaux biedt een 16e-eeuws antwoord.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.