Op 15 augustus 1996 bevrijdde politieman Michel Demoulin Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14) uit de verborgen kelder van Marc Dutroux in Marcinelle. Een gruwel die mij veel meer dichterbij kwam dan ik ooit zou wensen: mijn bovenbuur was toen immers Victor Dutroux, de vader van de dader…

Die stond op een bepaalde dag huilend aan mijn deur omdat de pers “zoveel leugens” over hem schreef.
“Waarom interview jij me niet?” vroeg Tory (zoals Victor hier in het appartementsgebouw bekend was).
“Als je in de opera gaat zingen, onmiddellijk!” antwoordde ik gevat (als ik dat van mezelf mag zeggen). Ik had immers geen zin me in dat wespennest van de zaak Dutroux te begeven. Maar ik wilde dus wel een interview regelen met de gerechtsjournalist van HLN, Willy Cardon. Als ik me niet vergis, verliet Willy echter kort daarna het blad en heeft hij zijn contact dus eigenlijk voor een andere krant kunnen aanwenden.
Ook tijdens het interview zelf ging er iets mis. Tory was natuurlijk weer niet tijdig op de afspraak en Willy wachtte bij mij op zijn komst. Tot ons beider verbazing belde op dat moment echter ook Mike De Mulder van de VRT aan. Willy dacht dat ik zijn exclusiviteit uit handen had gegeven, maar de waarheid was dat Mike een tip had gekregen dat vader Dutroux in de Keizer Karelstraat woonde en dat die (Mike dus) gewoonweg alle bellen aan het aflopen was. Toen hij bij die van mij aankwam, belde hij aan want Mike kende mij nog van in mijn studententijd.

Ondertussen is vader Dutroux al een tien jaar verdwenen uit ons appartementsgebouw. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Ten eerste had hij een jarenlange schuld openstaan omdat hij de zogenaamde “vaste kosten” niet betaalde (kosten voor het appartementsgebouw in zijn geheel, die door alle eigenaars worden gedeeld). En ten tweede kweekte hij op zijn appartement exotische planten, waardoor niet alleen de centrale verwarming (ook in de zomer) altijd moest aan staan en zijn woning nooit verlucht werd, maar ook deden er geruchten de ronde dat allerlei insecten er een veilig onderkomen hadden gevonden.

Enfin, de rechtbank is er moeten in tussen komen en uiteindelijk werd Dutroux manu militari uit zijn woonst gezet. Ik heb geen idee wat er sindsdien met hem is gebeurd.

Ronny De Schepper

4 gedachtes over “Hoe zou het nog zijn met…? 36.Victor Dutroux

  1. Ik zag hem praktisch elke dag in de Mokabon in de jaren 2011-2012. Soms aan hetzelfde tafeltje zoals dat in de Mokabon gaat of ging. Hij knipte schaakzetten uit een schaakkrantje en plakte die ergens in. Hij is daar in feite ook buiten gezet omdat hij niet fris rook. Ik zag hem toen niet echt meer, hoewel hij ook in andere zaken rond de Korenmarkt koffie ging drinken. Vanaf 2014 woonde ik ergens anders en verloor ik ook het spoor.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.