Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Antwerpse Franstalige schrijfster Françoise Mallet-Joris is overleden (foto Verbist op de Engelstalige Wikipedia).

Françoise Mallet-Joris was de dochter van minister Albert Lilar en schrijfster (barones) Suzanne Lilar die met een straatnaam in Gent vereerd wordt. Zij debuteerde als 16-jarige met ‘Poème du dimanche’ maar toen in 1951 haar tweede roman verscheen, het nogal pikante ‘Le rempart des Béguines’ opteerde zij voor het pseudoniem Françoise Mallet, dat zij later – om haar Belgische afkomst niet te verloochenen – tot Mallet-Joris zou vervolledigen. Deze roman werd in 1972 verfilmd door Guy Casaril met Nicole Courcel als Tamara en Anicé Alvina in de rol van Hélène; Michel Delpeche verzorgde de muzikale lijn. Dertig romans schreef zij en een libretto voor een opera.

‘La chambre rouge’ werd het vervolg op ‘Le rempart…’. Dit werk werd in 1973 op pellicule gebracht door Jean-Pierre Berckmans. Nu nam Nicole Courcel de rol van Tamara voor haar rekening. In de huid van Hélène kroop Sharon Gurney, bekend van ‘Women in love’ van Ken Russell, en van ‘The portrait of a lady’ waar zij naast Richard Chamberlain stond. Mallet-Joris haalde ook dat prachtige stuk van de Ierse schrijfster Shelagh Delaney, ‘A taste of honey’, naar België dankzij haar vertaling. Privé? Drie huwelijken met o.m. de auteur Robert Amadou en de schilder Jacques Delfau, waaruit vier kinderen. Tenslotte in 1970 een relatie die elf jaren duurde met de zangeres Marie-Paule Belle voor wie zij ook teksten schreef. 

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.