Dertig jaar geleden: première van “The Commitments”, misschien wel mijn meest geliefde film “ever”!

The Commitments is een IersBritsAmerikaanse film van Alan Parker naar een scenario van Roddy Doyle, gebaseerd op zijn gelijknamige roman uit 1987 die het eerste luik vormt van zijn The Barrytown Trilogy. De twee volgende delen werden later verfilmd als The Snapper (1993) en The Van (1996), beide onder regie van Stephen Frears.

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de jaren tachtig in een noordelijke arbeiderswijk van Dublin. Jimmy Rabbitte (Robert Arkins), een jonge werkloze twintiger, houdt slechts van één muziekstijl, soul. Hij droomt ervan die muziek in Ierland te populariseren.

Als zijn twee vrienden, gitarist Outspan Foster (Glen Hansard) en bassist Derek Scully (Kenneth McCluskey), uit hun feestjes opvrolijkend muziekgroepje gezet worden, krijgt hij het idee om een soulband te vormen. Vermits hij noch kan zingen noch een instrument bespelen beslist hij audities te houden. Via advertenties dienen zich allerlei kandidaten aan (o.a. latere leden van The Corrs, die toen nog kind waren!) tot hij uiteindelijk een zanger (Andrew Strong), drie achtergrondzangeressen (Maria Doyle Kennedy, Natalie Murphy en Bronagh Gallagher) en een oudere ervaren trompettist (Johnny Murphy) geschikt vindt. Geleidelijk wordt de band, die The Commitments gedoopt wordt, nog aangevuld met enkele andere instrumentalisten, namelijk saxofonist Félim Gormley, pianist Michael Aherne (die op het kerkorgel “A whiter shade of pale” speelt) en de waanzinnige drummer Dave Finnegan.

Na een langzaam bochtig parcours weten The Commitments zich een weg te banen naar het succes (Jimmy ziet zichzelf al geïnterviewd door Terry Wogan), maar even snel gaat het weer naar af wegens allerlei meningsverschillen. (Wikipedia)

Een gedachte over “Dertig jaar geleden: première van "The Commitments"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.