Vandaag veertig jaar geleden won Eddy Planckaert in Zolder zijn eerste rit in de Tour (bovenstaande foto). “Ik had een afspraak met de ploegleiding dat ik naar huis mocht als ik een rit had gewonnen”, legt Planckaert uit aan de redactie van Sporza. “We waren dicht bij huis, dus ik hield het een dag later samen met mijn broer Walter voor bekeken.”

“Maar om 2 uur ’s nachts kreeg ik plots telefoon van Albert De Kimpe” (ploegleider bij Splendor): “Je moet onmiddellijk terugkomen. (Tourbaas) Lévitan dreigde ermee dat we nooit meer zouden mogen starten in de wedstrijden die de Tour organiseerde, zoals ook Parijs-Roubaix.”
“Maar Lévitan was eigenlijk iets te laat en er was al het een en ander gebeurd”, lacht de schalkse Planckaert. “Je kunt je voorstellen hoe dat gaat als je als jonge gast thuiskomt na twaalf dagen Tour. Het was een heerlijke avond. Ik had nog een extra rit gereden en alle teugels losgegooid met mijn vrouwtje Christa. Ik ben ervan overtuigd dat Francesco toen verwekt is.”
“Een vriend heeft Walter en mij met zijn auto naar Mulhouse gebracht, toch zo’n 600 kilometer rijden. Daar kwamen we pas ’s ochtends aan. Gelukkig was het net een tijdrit.”
Maar het verhaal krijgt nog een staartje. “We stonden daar bijna alleen aan de start in Mulhouse”, zegt Planckaert. “De rest van het peloton was met het vliegtuig overgekomen vanuit Brussel, maar dat vliegtuig was bijna neergestort. Ze zijn pas op het nippertje gered.”
“Ik had dus bijna de Tour gewonnen. Ik hoefde enkel nog mijn broer Walter te liquideren.” Uiteindelijk konden Planckaert en zijn broer (onderstaande foto, maar wel in omgekeerde volgorde) een dag later toch naar huis. “We hebben ervoor gezorgd dat we de dag nadien buiten tijd aankwamen.”

09 walter en eddy planckaert in 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.