Vandaag is het 45 jaar geleden dat Hennie Kuiper de vierde Tourrit van le Touquet naar Bornem heeft gewonnen.

Dat gebeurde in een sprint met twee. De wereldkampioen versloeg daarbij de Zwitser Erich Löder. Hennie Kuiper die een sprint wint, dat was op zich al merkwaardig. Bovendien was Löder een ploegmaat van geletruidrager Freddy Maertens, dus die diende eigenlijk niet aan kop te komen. Voor zover ik het me kan herinneren, deed hij het wel, maar uiteraard met minder overtuiging dan Hennie, zodat hij aan de meet over een groter krachtenarsenaal beschikte. Kortom, eigenlijk was Hennie ten dode opgeschreven. Dat hij kon winnen, was dan ook enkel maar omdat hij Löder bijna in de dranghekkens reed en dat de jury daarbij een oogje dichtkneep. Zij hadden ook liever een wereldkampioen op hun erelijst dan een quasi onbekende Zwitser.
Ik was in die tijd – via José De Cauwer – een grote supporter van Hennie Kuiper en de aankomst lag vlakbij mijn geboortedorp Temse (gewoon de brug over). Toch was ik er die dag niet bij. Ik zal al blij mogen zijn geweest dat ik het op televisie heb gezien. Ik had die dag immers wel wat anders aan mijn hoofd. Onze afspraken met de organisatie van De Vreugdezaaiers waren immers een beetje in de soep gedraaid en in plaats van één pleegkind (Abdel), kregen wij er die dag immers drie op ons dak. Naast Abdel waren dat nog zijn oudere zus Ouarda (beiden op de voorgrond op de foto met mijn ouders in onze tuin in Ledeberg) en zijn nichtje Rasika (onderste foto). En dat allemaal terwijl mijn vrouw en ik ook al een zoontje hadden en ikzelf enige kostwinner was als gewetensbezwaarde tegen… honderd frank per dag! Ik kan je verzekeren, dan wordt wielrennen hooguit “de belangrijkste bijzaak”…

(met dank aan Jan De Smet voor de foto van Kuiper en Löder)

99 Abdel, Ouarda, Roddy, mijn ouders
19 Rasika, Roddy en Abdel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.