Toen begin jaren tachtig de sponsoring van wielerploegen door de economische crisis problematisch was geworden, grepen vele kleine renners naar een noodoplossing, de zgn. « individuele sponsoring ». In feite klinkklare uitbuiting. De renner krijgt namelijk hoegenaamd geen vergoeding, maar in ruil voor het voeren van publiciteit voor zijn vermeende maecenas krijgt hij sociale zekerheid en andere maatschappelijke verworvenheden, die elders doodnormaal zijn.

Dergelijke renners mogen volgens de reglementen niet uitkomen in grote wedstrijden, zodanig dat het Belgisch kampioenschap (21/6/81), dat voor iedere prof openstaat, voor hen de enige kans is om met hun publiciteit het TV-scherm te halen. Vooral dan wanneer er reeds van bij de start wordt uitgezonden en « de grote kanonnen » zich nog rustig houden. Konden we dit vorig jaar reeds vaststellen bij eenling Ronny Van Marcke, dan had hij dit jaar al een tiental navolgers, die zich ’s morgens om tien uur verdrongen voor de mobiele camera. Zielig spektakel, maar de renners zelf treft hier de minste schuld. Daarnaast was er nog een verslag van het kampioenschap van vorig jaar dat door een defect aan de video-apparatuur surrealistische dimensies kreeg. In de namiddag kregen we echter een mooie uitzending opgedist (we hebben ook naar de buitenlandse kampioenschappen gekeken en de BRT troonde hier weer hoog bovenuit) met een mooie winnaar, Roger De Vlaeminck, als kroon op het werk. Waarom Louis De Pelsmaeker dan zo nodig deze positieve indruk moest besmeuren met het stellen van een aantal werkelijk imbeciele vragen is ons een compleet raadsel.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Veertig jaar geleden: Roger De Vlaeminck Belgisch kampioen

  1. Hi. I wonder if you can help me please. I just found a jersey for the Keukens Mauri cycling team and having searched the internet, I find information on Ronny Van Marcke and one other cyclocross rider. Were these 2 riders sponsored by the company without any team support? Any help or information is much appreciated.

    David

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.