Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Nederlandse schrijver H.J.A.Hofland is overleden. Op 28 oktober 1991 zag ik in Arca “De Alibicentrale”, een stuk van zijn hand (onder het pseudoniem S.Montag) in een regie van Dirk Buyse en een productie van Theater Malpertuis.

H.J.A.Hofland werd geboren in Rotterdam in 1927 en was zijn gehele carrière verbonden aan NRC Handelsblad en zijn voorgangers. Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, tot die krant in 1970 fuseerde met de Nieuwe Rotterdamsche Courant tot het huidige NRC Handelsblad. Zijn bekendste journalistieke boek was Tegels lichten. De belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs, De Tegel, is daar naar vernoemd. Onder het pseudoniem S.Montag schreef hij een wekelijkse rubriek met persoonlijke observaties over talloze onderwerpen. Daarvan verschenen in de krant 1845 afleveringen. De laatste aflevering verscheen 4 juni 2016, over afval. Hofland werd in 1999 uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.