« De vrede ligt in je armen » (Bladen voor de Poëzie, jrg.33, nr.2, 1985, 295 fr.) is de debuutbundel van Paul van Loon (°Gent 1952). In de serie liefdesgedichten identificeert de dichter zich met de geliefde. Klassieke beelden worden in nieuwe, verrassende vorm gegoten. Is van Loon niet altijd origineel in zijn beeldvorming, hij klinkt verfrissend in de verwoording. Teder en gevoelig ook.

Soms is de auteur niet van enige pathos vrij te pleiten (cyclus « De Danser »). De teksten van « Op doorreis » klinken dan weer speelser, terwijl de 13 gedichten van « De laatste einder » dezelfde gebalde rust als de liefdesgedichten uitspelen tegen een doordachte, rijke inhoud. Een debuut met reminiscenties, maar met ook waardevolle eigen klank (J.d.B. in De Rode Vaan nr.24 van 1986).

P.S. Op het internet vind je van alles en nog wat over zijn Nederlandse confrater die eveneens Paul van Loon heet en amper drie jaar jonger is. Over déze Paul van Loon vind ik helemaal niks, zelfs al werd hij dan in Gent geboren. Wie mij wat meer informatie over hem kan verschaffen, is dus welgekomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.