Gisteren was het al vijf jaar geleden dat de Duitse wielrenner Rudi Altig in Remagen aan de gevolgen van kanker is overleden.

Rudi Altig, die werd geboren in Mannheim, behoorde zowel bij het weg- als bij het baanwielrennen tot de wereldtop in de jaren ’60. Altig is één van de renners die in beide disciplines de regenboogtrui won: hij werd tweemaal wereldkampioen achtervolging en eenmaal wereldkampioen op de weg. Hij won acht Touretappes, zes ritten in de Vuelta en vier in de Giro. Maar enkel in de Vuelta pakte hij de eindzege.
Ook in de klassiekers blonk Altig uit. Zo schreef hij onder meer in 1966 de Ronde van Vlaanderen en in 1968 Milaan-Sanremo op zijn naam. In 1962 won hij niet enkel de groene trui in de Tour, maar hij vernederde ook zijn ploegmaat Jacques Anquetil door hem letterlijk op sleeptouw te nemen in de Trofee Baracchi. De Duitser had ook de ‘eer’ de laatste te zijn die de Kannibaal kon volgen, toen die in de Tour ’69 op de Ballon d’Alsace een eerste keer een indrukwekkend eindschot plaatste. De geschiedenis wil zelfs dat Rudi in een bui van overmoed naast Merckx kwam rijden, voldoende om de Belg een tandje te doen bijschakelen en weg was hij op weg naar de overwinning en gele trui.
Naar het verhaal van Merckx was de Duitser ook een spilfiguur toen hij een maand eerder op doping werd betrapt in het Italiaanse Savona. Volgens Eddy was het immers Rudi die hem een valies vol geld aanbood, in een poging de Girowinst af te kopen voor zijn Italiaanse ploegmaat Felice Gimondi. Merckx weigerde, en werd kort nadien uit de Giro gezet, beschuldigd van dopinggebruik. “Ik herinner me niets van een valies met geld”, zei Altig in 2015 toen Het Nieuwsblad hem daarnaar vroeg op de Klapstoel. “Rudi heeft blijkbaar alzheimer”, riposteerde Merckx.
Maar in 1966 behaalde hij zijn mooiste overwinning. Op de Nürbürgring kroonde hij zich voor eigen volk tot wereldkampioen, voor de Fransen Anquetil en Poulidor.
Altig was ook een succesvol zesdaagse-rijder; hij won er 23, o.a. aan de zijde van Fritz Pfenniger, Hennes Junkermann en Sigi Renz. Evenwel niet aan de zijde van zijn broer Willi, voor wie hij op de weg wel telkens een ploeg wist te versieren. Op de piste moest Willi het echter met mindere goden stellen zoals Friedhelm Fischerkeller.
Na zijn wielercarrière was Rudi Altig tot 2005 analist voor de Duitse televisie. Zijn vertrek wiel samen met het feit dat de Duitse televisie zich begon af te keren van het wielrennen omwille van het veel voorkomende dopinggebruik. En Altig had in zijn actieve carrière de bijnaam “de fietsende apotheek”. Ook dat noemde Rudi een misverstand, gevolg van een grap met een dopingcontroleur. Toen die vroeg welke producten hij al had genomen, somde Rudi als grap alle producten op die hij kende. Neemt niet weg dat hij voor het vrij geven van doping was. “Medicamenten zijn er toch om te gebruiken”, zei hij nog in 2015 op de Klapstoel. En dat dééd hij blijkbaar ook. In 1966 weigerde hij een urinetest na zijn overwinning in het wereldkampioenschap op de Nürburgring (hij werd daarin gesteund door de nummers twee tot en met vijf die eveneens weigerden). In 1969 zei hij in Miroir Sprint: “Ik ben slim genoeg om middelen te gebruiken die geen sporen in de urine achterlaten.” Datzelfde jaar kreeg hij in de Ronde van Frankrijk een tijdstraf van 15 seconden (!) voor het gebruik van amfetamine. Dat is ook de reden waarom ikzelf niets over hem heb geschreven, maar gewoon de tekst op Wikipedia en Sporza heb overgenomen, aangevuld door een artikel in Het Nieuwsblad. Misschien valt er hier (net als in de gevallen van Jacques Anquetil en Laurent Fignon) toch weer eens na te denken over de relatie tussen kanker en dopinggebruik…

Ronny De Schepper

Referentie
Guy Fransen & Guy Van Den Langenbergh, Rudi Altig: charmeur, fikser en steengoed renner, Het Nieuwsblad, 13 juni 2016

P.S. In dat artikel van Het Nieuwsblad zegt men dat hij ook soms aan cyclocross deed. Daarvan heb ik nooit iets geweten! Kan iemand dit bevestigen? (En uiteraard bedoel ik échte wedstrijden, geen gentleman-koersen.)

Een gedachte over “Rudi Altig (1937-2016)

  1. De vraag of Rudi Altig ooit veldritten reed kreeg ik eerder al. Ik heb toen een beetje opzoekingswerk gedaan, maar nooit enig bewijs gevonden dat Rudi in het veld opmerkelijke prestaties neerzette.
    Het zou mij ook verwonderen gezien Rudi Altig in de winter voornamelijk Zesdaagsen reed.

    Maar ik word graag geconfronteerd met het tegenbewijs.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.