Je kan je afvragen wat iemand bezielt om op een podium te kruipen, met de bijna-zekerheid dat de afgang pijnlijk wordt. Masochisme, fanatiek narcisme of een blind- en doofmakende pretentie, waarbij de eigen vermeende of op z’n minst schaarse kwaliteiten buiten alle proporties worden opgeblazen, terwijl een totaal gebrek aan intrinsieke klasse op onverklaarbare wijze wordt genegeerd ? Blijft in ieder geval de vaststelling dat de ongeremde vermetelheid waarmee de, van talent gespeende, performers hun artistieke noodlot tegemoet zingen, debiteren of acteren, slechts slachtoffers achterlaat.

In de eerste plaats de podiumgebruiker zelf. We gaan immers van de gerede veronderstelling uit, dat vroeg of laat een onverlaat het mispunt een halt toeroept. Meestal een demystificatie die zelfs de hardste houten kop niet onberoerd laat. Een verder volharden in de boosheid lijkt dan ook vrij onwaarschijnlijk. In de tweede plaats is uiteraard ook het publiek de pineut, dat na een week hard en onderbetaald werken, de weekendrust wel met iets anders wil opvrolijken dan met één of andere voorgekauwde en ondertussen tot braakballen herleide Amerikaanse televisiefilm.
Kan men Kathy Lindekens ervan beschuldigen dat ze bewust de eindweekse ontspanningsverwachtingen van de Arenberg-bezoeker heeft gemolesteerd ? Niet per sé, omdat je in het ongewisse blijft wat de impact van haar begeleiders op het themaprogramma « Seizoenen van Liefde » betreft. Ergens mag je toch de illusie koesteren dat er op z’n minst iemand van de entourage moet hebben ingezien dat de hele opzet een maat voor niets zou zijn. Een loze veronderstelling echter. Bij deze willen we Kathy Lindekens dan ook met aandrang vragen het schone Vlaamse spreekwoord « schoenmaker blijf bij je leest », nauw ter harte te nemen. De BRT-presentatrice van o.a « Van kattekwaad tot erger » en « Sportmarathon » mag dan een welbespraakte dame zijn, die daarenboven beschikt over een zwoele, zelfs ietwat hese stem, dat neemt niet weg dat haar poging om muziek met poëzie te verzoenen, op een sisser is uitgelopen.
De goede intenties waren nochtans aanwezig. Door het gebruik van de diverse facetten van chanson en poëzie, kan een zeer persoonlijke visie brengen op een universeel verschijnsel als de liefde, inderdaad boeiend zijn. Tenminste als men aan enkele primaire voorwaarden voldoet, zijnde o.m. een geslaagde poëzieselectie, een smaakvol distillaat van bijpassende songs, de juiste podiumprésence en een geschikte stem.
Wat de eerste twee voorwaarden betreft : no problem. « Seizoenen van Liefde », voorgesteld als een kringloop van jaargetijden, waarbij de lente de ontluikende emoties, de zomer de ongeremde passie, de herfst en de winter, de aftakeling en het uiteindelijk afsterven van het zoete minnen moeten incarneren. Geschraagd op werk van Jotie’t Hooft, Paul Snoek, Hugo Claus en andere taalvirtuozen, is er wel degelijk een potentiële kans op succes. Temeer daar ook de begeleidende muzikanten Rik Aerts, Jan Hulsens, Koen Vandendriessche en vooral de heerlijke synthesizerklanken van Jan Hautekiet garant staan voor een onberispelijke omlijsting.
Jammer van de verspilde energie van bovenvermelde heren, het mocht niet zijn. Daarvoor bleek de prestatie van Lindekens zelf te ondermaats te zijn. Vooral het gezongen gedeelte van het programma was, wegens de beperkte stembandcapaciteiten van de BRT-presentatrice, een onoverkomelijke hindernis. Het resultaat : onherkenbare vertolkingen van nummers van o.a. Johan Verminnen, Tom Waits, Elton John, Jacques Brel en Léo Ferré. De Franstalige chansons mochten daarbij zonder uitzondering rekenen op een rabauwelijke uitspraak, een BRT-medewerkster onwaardig.
Lindekens’ podiumprésence was navenant : onwennig, hoekig, met weinig passionele uitstraling, iets wat men toch mag verwachten, het gegeven onderwerp in acht genomen. Al bij al anderhalf uur versuffend geleuter. Zonde van de mooie lenteavond.

Referentie
Marc Stevens, De droeve geschiedenis van de Seizoenen van Liefde, De Rode Vaan nr.24 van 1986

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.