Het is vandaag ook vijftien jaar geleden dat de Tsjechisch-Britse schrijfster Edith Templeton is overleden.

Edith Templeton werd in 1916 in Praag geboren onder de naam Edith Pole. Ze ging naar school in het Frans lyceum in Praag. Toen ze 17 was ontmoette ze tijdens een schoolreis in Londen de Engelsman William Stockwell Templeton. In 1938 verliet ze Praag om met hem in het huwelijk te treden. Tijdens Wereldoorlog II vond ze een job bij het American War Office; later werkte ze voor het Britse leger, waar ze opklom tot de rang van kapitein. In die tijd zou ze ook de Schotse psycholoog Gordon ontmoet hebben waarop haar gelijknamige roman gebaseerd is.
Na de publicatie van haar eerste roman in 1950 aanvaardde ze een huwelijksaanzoek van dokter Edmund Ronald. Ze kreeg een zoon en reisde met haar man naar India, Zwitserland, Spanje en Portugal. Na haar huwelijk begon ze met het schrijven van korte verhalen. Vanaf 1957 schreef ze dertien verhalen voor The New Yorker, waaronder “The Darts of Cupid” (1966), “A Coffeehouse Acquaintance” en “Nymph and Faun”. Ze publiceerde ook een reisverhaal, “The Surprise of Cremona”. (Wikipedia)
In 1966 verscheen haar roman “Gordon” onder het pseudoniem Louise Walbrook (naar eigen zeggen omdat sommige personages nog in leven waren). Het boek werd in Engeland en Duitsland verboden, maar werd in 2003 opnieuw gepubliceerd (zie onderstaande foto). Pas dan kwam Edith Templeton er openlijk voor uit dat zij de auteur was van deze roman waarin de 28-jarige Louisa schandelijk wordt behandeld door de twintig jaar oudere psychiater Richard Weir Gordon. Gesitueerd in het naoorlogse Londen van 1946 zoekt Louisa nochtans deze brute, gevoelloze minnaar telkens weer op. In zekere zin heeft zij dus desondanks de teugels in handen, omdat het initiatief (al is het dan tot een vernederende verkrachting) telkens weer van haar uitgaat. Dat zou op SM kunnen wijzen en het feit dat het boek slecht afloopt voor de verkrachter in plaats van voor zijn slachtoffer, zou me ook positief moeten stemmen, maar ik vind dit te deprimerend om van erotiek te kunnen spreken. De Britse schrijfster Beryl Bainbridge vond het alleszins het beste boek van 2003 (“Books of the year”, 2003). In Vlaanderen werd een Nederlandse vertaling van “Gordon” in 2003 uitgegeven in een 20-delige reeks met de titel “Verboden Boeken” (De Morgen).
De schrijfster woonde lange tijd in het Italiaanse Bordighera en maar waar ze precies is overleden is me niet bekend.

Ronny De Schepper

cover.jpg.rendition.242.374 (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.