De Vlaamse radio- en televisiepresentator Tomas De Soete (foto Filip Naudts via Wikipedia) viert vandaag zijn 45ste verjaardag…

Tomas De Soete werd geboren in Gent, maar begon bij Studio Brussel, een zender waar ik nooit naar luister zodat het heel lang duurde vooraleer ik hem leerde kennen. In september 2006 kreeg De Soete door de verhuis van Wim Oosterlinck naar Q-music en de verhuis van Peter Van de Veire naar de ochtendspits, de avondspits voor zijn rekening. Hij was elke dag te horen in het programma Tomas met zijn sidekick Siska Schoeters. De Soete had op dat moment twee kinderen, een zoon en een dochter, en later zou hij die ook met Siska Schoeters hebben en in Temse komen wonen.

Eind 2006 maakte hij samen met Peter Van de Veire en Christophe Lambrecht Music For Life, waarvoor ze zes dagen in een glazen huis op het Martelarenplein in Leuven verbleven, overlevend op enkel water, fruitsapjes en koffie. Dit om geld in te zamelen voor slachtoffers van landmijnen. Mensen konden door geld te schenken een liedje aanvragen of bieden op een van de exclusieve voorwerpen die StuBru bijeengescharreld had. Op Music for Life kwam in 2007 een vervolg, ditmaal om geld in te zamelen voor het watertekort in de wereld. Toen werd Christophe Lambrecht vervangen door Siska Schoeters.

Vroeger dat jaar, namelijk in maart 2007 zag een luisteraar senator Jean-Marie Dedecker tijdens de tijdelijke snelheidsbegrenzing tot 90 km/h met een snelheid van ‘minstens 115 km/h’ rijden op de E40. De Soete besloot Dedecker op te bellen en hem hiernaar aan de tand te voelen. Dedecker reageerde razend: “Hebt u agenten in dienst om dat te melden? De verklikkersmaatschappij van communisten en DDR, dat bestaat, hé. Het Kyotokalf moet aanbeden worden.” Dit voorval lokte veel controverse uit.

In 2008 stopte Tomas met de presentatie van de avondspits. Hij maakte en presenteerde in het herfstseizoen een reisprogramma voor Canvas genaamd Weg Met De Soete. Ook was hij een jurylid in de nieuwe Comedy Casino Cup. Vanaf 1 september 2008 deed Tomas het ochtendblok bij Studio Brussel in navolging van Peter Van de Veire. In zijn ochtendprogramma Tomas Staat Op werd hij begeleid door Linde Merckpoel.

Ook in 2008 was Tomas De Soete opnieuw van de partij bij de Music For Life-actie van Studio Brussel. In de aanloop naar Music For Life 2008 maakten Siska Schoeters en Tomas De Soete op 5 december 2008 ook bekend dat zij een koppel vormen. Siska Schoeters en Sofie Lemaire vergezelden hem als presentatoren in het glazen huis. In 2009 was De Soete ambassadeur voor Music For Life 2009. De actie zamelde geld in voor de bestrijding van malaria. De Soete filmde in Burundi reportages om de problematiek voor Studio Brussel te kaderen.

Tijdens de vijfde editie van Music For Life, in december 2010, was De Soete opnieuw dj in het glazen huis, dat ditmaal op de Groenplaats in Antwerpen te vinden was. Hij vergezelde hierbij Sam De Bruyn en Sofie Lemaire. Tijdens Music For Life 2010 werd er geld ingezameld voor wezen van wie de ouders aan aids gestorven zijn. Op 14 maart 2010 werd Tomas De Soete tijdens Humo’s Pop Poll door de lezers van Humo uitgeroepen tot Bekwaamste Radiofiguur. Ook in 2011 werd De Soete Bekwaamste Radiofiguur volgens de Humolezers.

In 2010 organiseerde De Gentenaar de verkiezing van de Strafste Gentenaar. In de categorie Media en Entertainment werd Tomas De Soete Strafste Gentenaar, voor Frederik Sioen en Sam De Graeve. De Soete presenteerde op 1 juni 2012 voor het laatst Tomas Staat Op. Daarna presenteerde hij van 2012 tot 2015 samen met Freek Braeckman het programma Café Corsari, dat De laatste show opvolgde. Na het stopzetten van dat programma ging hij tijdelijk achter de schermen aan de slag bij De Ideale Wereld.

Sinds 28 april 2019 is De Soete weer te beluisteren op de radio, deze keer op Radio 1. Hij presenteert er Radio Fiskepark, een programma waarin hij met twee gasten terugblikt op de waan van de week. Daarnaast vertolkt hij vanaf 15 mei 2019 een hoofdrol in de fake true crime-serie Fiskepark op Canvas. In die reeks speelt hij een uitvergrote versie van zichzelf als aan lager wal geraakte BV die verdacht wordt van de (fictieve) moord op Bent Van Looy.

In september 2020 keerde hij tijdelijk terug bij Studio Brussel, om in te springen voor de vaste presentatoren, die op dat moment in quarantaine zaten na diverse positieve tests op Covid-19. Hij presenteerde ook de tweede popnacht van Canvas, maar deed dat op een uiterst stuntelige manier. Als ik hem bezig hoorde, moest ik aan Sophie Marceau denken die in “L’étudiante” aan haar tegenspeler vraagt: “Maak jij ooit wel eens een zin af?” (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.