De Italiaanse sopraan Gloria Guida Borrelli en haar landgenoot de tenor Antonio de Palma zijn reeds vaak te gast geweest bij de concertvereniging Lyrica. Toch waren velen verheugd hen op opnieuw te kunnen beluisteren in het Internationaal Congrescentrum van Gent. Zeker omdat ze deze keer werden begeleid door een uitstekend orkest, met name het Nieuw Vlaams Symfonie-orkest, geleid door Dirk Brossé. Bovendien stond alles in het teken van een goed doel, met name de financiering van het wetenschappelijk kankeronderzoek van de vzw Viva. Natuurlijk kwamen deze avond grote klassiekers aan bod, zoals Manon Lescaut, Madama Butterfly, Turandot of La Wally, maar organisator John Boeren maakt er een punt van eer van om ook telkens een minder bekend werk aan de vergetelheid te ontrukken. Deze keer betrof het “Il Guarany” van Gomes, onlangs nog opnieuw in de belangstelling gebracht door Placido Domingo (zie bovenstaande illustratie).

Il Guarany (The Guarany) is an opera ballo composed by Antônio Carlos Gomes, based on the novel O Guarani by José de Alencar. Its libretto, in Italian rather than Gomes’ native Portuguese, was written by Antonio Scalvini and Carlo D’Ormeville. The work is notable as the first Brazilian opera to gain acclaim outside Brazil. Maria Alice Volpe has analysed the historical subtext of the Indianismo movement behind Il Guarany.

The world premiere took place at La ScalaMilan on 19 March 1870. The opera received additional European productions. It was performed at the Zagreb theater in 1883 and 1886. The first Brazilian performance was in Rio de Janeiro on 2 December 1870, at the Theatro D. Pedro II. More recently, in 1996, Il Guarany was mounted by the Washington National Opera with Plácido Domingo in the role of Peri.

The duet Sento una forza indomita for tenor and soprano had a vogue: it was in the recorded repertoire of Francesco Marconi with Bice Mililotti, 1908, and of Enrico Caruso with Emmy Destinn, 1914. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.