De Amerikaan Brian Ganz werd geboren in Maryland, in 1960, en daarmee was hij de oudste van het gezelschap in de Elisabethwedstrijd 1991.

Hij was een leerling van Leon Fleisher. Zelf was hij zeer tevreden over zijn interpretatie van het plichtwerk, waarvoor hij overigens een grote bewondering koesterde. Verder speelde Ganz volgens Rian De Waal “als een vulkaan, met ontzettend veel energie.” In 1989 had hij de wedstrijd in Parijs gewonnen, tot zijn grote verrassing, want eigenlijk vond hij er zichzelf nog niet rijp voor, vandaar trouwens dat hij daarna in Brussel deelnam. Zijn vergelijking Parijs-Brussel: “Parijs is eerder een sprint, Brussel is een marathon.” Hij is in de VS wel reeds een vaak gevraagde gast bij orkesten en op festivals en bovendien is hij ook actief als pianoleraar aan het St-Mary’s College in Maryland. Hij had zijn vrouw meegebracht (al mocht die niet in de kapel) omdat haar aanwezigheid “comforting is in times of stress“. Dit lijkt Greg Lemond wel! Hij wil zo vlug mogelijk een nieuw repertoire aanpakken, o.a. Chopin. Aangezien hij in de wedstrijd hetzelfde concert uitvoerde als zijn landgenoot Stephen Prutsman, moest hij voor het traditionele laureatenconcert (want hij was uiteindelijk derde geworden) in Gent een ander concerto kiezen. Het werd (voorspelbaar in het Mozartjaar) een Mozart en wel nr.20. Even voorspelbaar speelde hij Mozart alsof het Chopin betrof (vooral in de cadenza’s die hij ellenlang uitspon).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.