De ondertitel van Witte onschuld luidt: Paradoxen van kolonialisme en ras. Eigenlijk is dit boek een vertaling van haar boek White Innocence uit 2016. De auteur is Gloria Wekker, een zwarte Nederlandse van Surinaamse afkomst, ze is antropologe en verbonden geweest als academica aan de Universiteit Utrecht.

In haar boek gebruikt ze consequent het begrip witte mensen tegenover zwarte mensen of mensen van kleur. Haar tekst bevestigt het gebruik van witheid als een politiek statement. Centraal in Wekkers onderzoek staat wat zij een paradox noemt tussen enerzijds de heftige gevoelens van Nederlanders (b.v. over de Zwarte Piet-discussie) en anderzijds het zelfbeeld van de blanke Nederlander dat die niet racistisch is. Gloria Wekker poneert dat van het lange koloniale verleden van Nederland nog een en ander overblijft in de mentaliteit van de gemiddelde blanke Nederlander. Overal ziet ze (structureel) racisme rond zich. Wetenschappelijk valt wel een en ander op te merken bij haar studie. Zo is ze erg subjectief, baseert ze zich soms op psychoanalytische concepten of andere omstreden concepten. Haar boek past in een toenemend debat rond zwart en wit in Nederland.

Fons Mariën, 29/10/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.