Wil is het eerste boek van Jeroen Olyslaegers dat ik gelezen heb. Meteen een voltreffer, een boek dat genomineerd werd voor twee literaire prijzen. Wil gaat over Wilfried Wils of liever gezegd wordt zogenaamd door hem geschreven voor zijn achterkleinkind. Hij schrijft in een volkse, Antwerps klinkende taal over zijn jaren als jonge politieagent in Antwerpen tijdens WO II. En in die functie heeft hij moeten deelnemen aan razzia’s om joden op te pakken. Wils is een ambivalent figuur die niet goed een kant kan kiezen. Enerzijds is hij bevriend met Lode, een collega die duidelijker de kant van de joden kiest, en anderzijds met Nijdig Baardje, een halve poëet die duidelijk collaboreert met de bezetter.

Via Wils en zijn vriendschappen en contacten zien we verschillende facetten van de oorlogsjaren in Antwerpen. Verder zijn er nog andere verhaallijnen: Wilfrieds beginnende relatie met Yvette, de zus van Lode, en vele jaren later de ontstellende dood van hun kleindochter. Mede via de vele interessante nevenpersonages schetst de auteur een beeld van de ambivalentie van die tijd. Het boek is goed geconstrueerd en blijft boeien tot het einde. Het is een boek dat doet nadenken en nuanceren veeleer dan te veroordelen op basis van de kennis achteraf (wij weten hoe de oorlog afloopt, de mensen uit die tijd niet). Olyslaegers weet ook te overtuigen door in de volkse taal van Wils te schrijven. Kortom: een boek dat je moet gelezen hebben.

Fons Mariën, 07/05/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.