De Londense actrice Helena Bonham Carter viert vandaag haar 55ste verjaardag.

Helena Bonham Carter werd – zoals haar dubbele achternaam al aangeeft – geboren als telg van een beroemde en vooraanstaande familie van politici en acteurs. Haar overgrootvader was Herbert Henry Asquith, die van 1908 tot 1916 premier van het Verenigd Koninkrijk was. Haar oudoom was filmregisseur Anthony Asquith en haar oudtante Barones Liliane de Rothschild van de beroemde bankiersfamilie Rothschild. Haar eigen vader was ook een bankier en haar moeder een Spaanse psychotherapeute.
Bonham Carter maakte in 1985 haar debuut in de titelrol van de film “Lady Jane”. Ze trok de aandacht van filmregisseur James Ivory en filmproducent Ismail Merchant, waarna ze de hoofdrol kreeg in de film “A Room with a View”, naar de gelijknamige roman van E.M. Forster. Deze film won acht Oscarnominaties. Het grote succes van de film deed Bonham Carter besluiten te stoppen met haar studie in Cambridge.
Bonham Carter werd aanvankelijk meer en meer getypecast, waardoor ze leek te blijven steken in kostuumdrama’s (bijvoorbeeld de Ivory-Merchant-films “Maurice” uit 1987 en “Howards End” uit 1992, met Anthony Hopkins). Vanaf 1993 veranderde dit met de televisiefilm “Dancing queen” over een stripper (onderstaande foto). After playing Emma Thompson’s sister in “Howards End”, Helena Bonham Carter went on to play the love interest of Thompson’s husband, Kenneth Branagh, in “Mary Shelley’s Frankenstein” (1994). It is rumoured that Carter was one of the main reasons for the subsequent Branagh and Thompson divorce. Bonham Carter woonde vijf jaar samen met Branagh. Daarna gaf Woody Allen haar de rol van zijn vrouw in “Mighty Aphrodite”. Zij is de figuur die de film op weg zet. Als geëmancipeerde carrièrevrouw is zij het immers die beslist dat er een baby zal worden geadopteerd (haar moederlijke gevoelens spelen haar parten, maar ze kan haar carrière niet opzij schuiven voor de “natuurlijke” aspecten van het moederschap) en zij is het ook die als eerste uit het carcan van het huwelijk zal breken. Zij doet dit weliswaar uit ambitie (haar minnaar Jerry Bender is een galerijhouder, gespeeld door Peter Weller, de hoofdfiguur uit “Naked lunch”) en niet uit liefde, zodat men dan reeds kan aanvoelen dat het uiteindelijk allemaal wel weer in orde zal komen.66ème Festival de Venise (Mostra): Colin Firth Voor haar rol in Iain Softleys “The Wings of the Dove” (1997) kreeg ze een Oscarnominatie. In 1999 kreeg ze een rol in de veelbesproken film “Fight Club”.
In 2001 was Bonham Carter onder een laag make-up als de chimpansee Ari te zien in Tim Burtons remake van “Planet of the Apes”. Ook speelde ze in de daaropvolgende films van Burton, met wie ze inmiddels een relatie had gekregen. Samen hebben ze twee kinderen, een zoon en een dochter. Ze had kleine rollen in “Big Fish” en “Charlie and the Chocolate Factory” en was tevens te horen in Burtons animatiefilm “Corpse Bride”, samen met een andere vaste acteur van Burton, Johnny Depp. In 2007 speelde ze de slechte Bellatrix van Detta in de vier laatste Harry Potter-films (“Harry Potter en de Orde van de Feniks”, “Harry Potter en de Halfbloed Prins”en “Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 1 en deel 2”).
Bonham Carter verloor op 22 augustus 2008 vier van haar familieleden door een auto-ongeluk tijdens een safari in Zuid-Afrika. Het ongeluk werd veroorzaakt door een klapband. Daarna speelde Carter de verliefde handlanger van Sweeney Todd (Johnny Depp) in nog een Tim Burton film: “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”. De film won twee Golden Globes.
Ook in de film “Alice in Wonderland” uit 2010 speelde ze samen met Johnny Depp. In deze film speelde ze de Rode Koningin die schreeuwend bevelen uitdeelt en voortdurend mensen laat onthoofden, al speelde ze eerder tot twee keer toe een rol (Anna Boleyn en Jane Grey) waarin ze zelf het slachtoffer van een onthoofding werd.
Eveneens in 2010 speelde ze in “The King’s Speech” de rol van Elizabeth Bowes-Lyon, de vrouw van koning George VI (vertolkt door Colin Firth). Deze film kreeg in 2011 vier Oscars, waaronder die voor Beste film. Daarna speelde ze een klein rolletje in “The Lone Ranger” van Gore Verbinski uit 2013, one of the biggest financial flops of all time. Ze speelt hierin een hoerenmadam die vroeger een ballerina was, maar die haar been verloren heeft door de schuld van de boef, waarnaar The Lone Ranger op zoek is. Met haar kunstbeen kan ze nu echter wel letterlijk uit haar sloffen schieten.

Datzelfde jaar speelde ze ook de rol van Elizabeth Taylor in “Burton and Taylor” een TV-film van Richard Laxton. Zij was op dat moment zelf ook nog altijd “mevrouw Burton”, maar eind december 2014 maakten Bonham Carter en Burton met een officiële verklaring bekend dat ze na dertien jaar uit elkaar waren. Dat jaar speelde Helena ook in “Turks and Caicos”, het tweede deel van een trilogie van David Hare rond (gewezen) MI5-agent Johnny Worricker (gespeeld door Bill Nighy) en als onderwerp de geheime gevangenissen van de Verenigde Staten over zowat heel de wereld, waarin terreurverdachten worden gemarteld. De Amerikaanse president wordt niet met name genoemd, maar is door een aantal typeringen (b.v. de belofte om Juantanamo op te doeken) wel degelijk op Barack Obama terug te voeren. De Britse prime minister daarentegen wordt als door en door corrupt voorgesteld en krijgt daarom een fictieve naam: Alec Beasley (gespeeld door Ralph Fiennes). Ikzelf herken er Tony Blair in, maar dat is natuurlijk een persoonlijke interpretatie. Dit was de tweede film in een trilogie. De eerste is “Page eight” en de derde “Salting the battlefield”. (Wikipedia)

11-beginnings-helena-bonham-560

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.