Het is al 25 jaar geleden dat Jos Van Hatert is gestorven in Oostmalle. Hij werd als Jos Liefrink geboren in Nijmegen, maar in 1975 verhuisde hij naar Antwerpen en werd hoofdredacteur & vertaler bij de Standaard Uitgeverij.

Liefrink schreef, vertaalde en redigeerde duizenden titels – literaire romans, encyclopedieën, kookboeken – waaronder De Ooggetuigen, Verschuren encyclopedie en De Larousse encyclopedie. Hij werkte nauw samen met Karel Biddeloo aan de Rode Ridder. In 1988 verscheen zijn eerste jeugdroman ‘De Naamloze’ waarna een vijfdelige reeks volgde. Zijn eigen romans schreef hij onder het pseudoniem Jos van Hatert, naar de stadswijk Hatert in Nijmegen waar hij opgroeide. 

Jos Van Hatert kwam dus ergens in de jaren tachtig uit het niets, schreef vijf boeken over De Naamloze en verdween weer in het niets. Roddy’s hart had hij ondertussen wel gestolen met zijn Tolkien-rip off. Maar hoe gaat dat als je jong bent: In de Ban van de Ring smaakte naar meer en hij was Van Hatert maar al te dankbaar dat hij hem er van voorzag.

Een zeer mooi boek“, schreef Roddy over De Naamloze, zij het “met een zeer verwarrend begin“, dat hem oorspronkelijk bijna deed beslissen het boek terzijde te leggen: “Je krijgt heel wat moeilijke woorden aangeboden en een hele uitleg over tovenarij, hekserij en dergelijke.” Maar uiteindelijk blijkt het de moeite waard te zijn om door te lezen: “Het gaat, zoals in De bedreigde steppen over oorlog en geweld dat getrotseerd en uiteindelijk overwonnen wordt door een jonge man zonder naam, een bard, een vogelvrij verklaarde krijgsheer en een van de troon gestoten prinses.”
Er volgden nog vier boeken, waarbij het hoogtepunt van de reeks, de epische slag in Indomar, al halverwege het derde boek valt, maar de twee laatste (reis)boeken jagen toch ook nog de zenuwen gierend door de keel. Want ja, De Naamloze is razend filmisch beschreven. Jammer genoeg zal Peter Jackson de boeken helaas nooit lezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.