Mikami is de persofficier van de politie in district D in Japan. Een  ontvoeringszaak van 14 jaar geleden, waaraan hij als rechercheur heeft meegewerkt, komt opnieuw in de actualiteit doordat de commissaris-generaal uit Tokyo een bezoek aan district D en aan de ouders van het ontvoerde en vermoorde meisje Shoko zal brengen. Mikami moet de persbegeleiding van deze gebeurtenis doen en vooreerst de toestemming voor het bezoek aan de ouders vragen. De moeder is intussen overleden en vader Amamiya wil geen toestemming verlenen. Ondertussen zijn de relaties tussen de persdienst en de plaatselijke persclub verziekt door een andere zaak. Mikami gaat opnieuw spitten in de oude ontvoeringszaak om beter te begrijpen waarom de vader weigert. Hij stoot daarbij steeds meer op een muur van wantrouwen van de dienst recherche (waarvan hij vroeger deel uitmaakte). Er wordt gewag gemaakt van een Koda-memo die zou aangeven waarom het destijds misliep bij de politieactie. Mikami en de persdienst behoort nu tot Administratieve Zaken die op gespannen voet leeft met de recherche. Er ontspant zich een net van intriges tussen verschillende afdelingen van de politie in district D en Mikami wordt de speelbal tussen hen in. Bovendien heeft hij het op persoonlijk vlak ook lastig omdat zijn dochter Ayumi al een tijd geleden van huis is weggelopen. Op de vooravond van het bezoek van de commissaris doet zich een nieuwe ontvoeringszaak voor…

Tokyo tapes nr. 6-4 van Hideo Yokoyama is een spannende thriller door de vermenging van verschillende verhaallijnen en problemen. Het gaat voor een groot stuk over de onderlinge spanningen tussen verschillende politiediensten, plaatselijk en nationaal. Mikami moet voor zichzelf uitmaken waar zijn ware loyauteit ligt: bij de recherche (waar hij vroeger werkte) of bij de persdienst en de afdeling waartoe hij nu behoort. De lectuur van dit boek wordt voor ons als westerse lezer moeilijk gemaakt door de talrijke Japanse namen. Want het gaat om verschillende diensten, met verschillende politiemensen, chefs boven andere chefs etc., om dan nog te zwijgen over de namen van de talrijke journalisten. Maar de aandachtige lezer wordt wel beloond met een spannend verhaal, dat zeker naar het einde toe (de nieuwe ontvoering) een toppunt bereikt. Het blijkt ook dat de schrijver zijn boek uitstekend heeft gecomponeerd omdat ogenschijnlijk onbelangrijke details in het verhaal aan het einde toch een rol in het geheel blijken te spelen. Kortom: de lectuur vergt een inspanning, maar die wordt toch beloond.

Fons Mariën, 01/10/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.