De Gentse sopraan Anne Cambier (foto YouTube) bereikte in 1996 de halve finale in de Elisabethwedstrijd. Haar lerares Noëlle Barker zat in de jury, maar die mag dan niet meestemmen, dus daarmee had het niks te maken.

Anne studeerde op dat moment bij Zeger Vandersteene en Paule Daloze aan het KMC van Gent. Nadien bij Noëlle Barker aan de Guildhall School of Music in Londen. Er volgde o.a. een CD-opname van de “Messiah” (Haendel) met William Christie. Verder zong ze Mozart-rollen als Despina, Barbarina, Papagena enz. Ze zong ook “Zaïde” in de versie van Transparant.

Ze is gehuwd met hoboïst Luk Callens. Hij kwam in 2014 met het idee om aan de hand van de partituren voor sopraan en harp die net gevonden waren in een bibliotheek een voorstelling met muziek en woord uit te werken rond Marie-Antoinette van Versailles. “De muziek sprak me onmiddellijk aan door de vele verrassende wendingen en door de kundige virtuositeit,” aldus Anne Cambier op haar eigen website.

In 2021 bracht ze de CD “Sincerely yours” uit als hulde aan Vera Lynn. Op de website van Catalpa Productions vertelt ze hierover: “Vera Lynn werd op haar 87e in 2004 geïnterviewd door journalist en  anglofiel Dirk Musschoot. Zelf beschikte ze over een relativeringsvermogen dat het allemaal een beetje bescheiden laat overkomen; het mooie meisje dat eenvoudige melodieën bracht die iedereen kon meezingen. Wel was ze zich totaal bewust van de rol die ze sociaal speelde, een onvoorwaardelijk engagement.”

Pianist en dirigent Stijn Saveniers die op deze cd I Justiniani begeleidt en de arrangementen voor een kleinere bezetting schreef,  durft er volmondig voor uitkomen dat dit meer zijn dan zomaar liedjes. “Ze werden tenslotte met een klassieke aanpak geschreven werden voor symfonisch orkest. Het zijn eenvoudige melodieën en ze zingen inderdaad makkelijk mee, maar hun ontroering is onnavolgbaar. Muziek is nog steeds communicatie. De kunstenaar brengt zijn of haar emotie over op de luisteraar. Wanneer dit slaagt, is de totale opzet geslaagd…”

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.