Het is vandaag ook al 45 jaar geleden dat de Britse popzanger Keith Relf om het leven kwam door electrocutie.

Relf werd bekend als zanger van The Yardbirds. In 1962 begon de band in de buitenwijken van Londen onder de naam “the Metropolis Blues Quartet”. In 1963 werd de naam veranderd in “the Yardbirds”. Ze kregen volop de aandacht van de Britse rhythm and blues-scene toen ze the Rolling Stones opvolgden als de officiële huisband van de Londense Crawdaddy Club.
In het begin bestond de line-up uit Keith Relf (vocals en mondharmonica), Chris Dreja (ritmegitaar), Paul Samwell-Smith (basgitaar), Jim McCarty (drums) en Anthony “Top” Topham (leadgitaar). Top werd al gauw vervangen door de toen nog onbekende Eric Clapton.
Onder begeleiding van Crawdaddy’s impresario Giorgio Gomelsky, die de rol van manager en producer op zich nam, kregen ze in 1964 een contract bij het Columbia-label van EMI. De band was voor het eerst op plaat te horen als begeleidingsband van de blueslegende Sonny Boy Williamson, met wie ze door Europa toerde. In 1964 kwam het eerste album uit, “Five Live Yardbirds”, een live-album.
De band wilde ook de popmarkt veroveren en bracht enkele singles uit. De eerste singles waren oude blues-covers, maar ze kregen hun eerste grote succes met “For Your Love”, een nummer geschreven door Graham Gouldman (later 10CC). De single was voor de band het eerste grote succes in eigen land en de grote doorbraak in het buitenland. Alhoewel de single vernieuwend was en een groot succes, viel hij niet in de smaak bij Clapton, die liever een pure bluesman bleef. Hij verliet de band begin 1965 en vertrok naar John Mayall’s Bluesbreakers. Als vervanger raadde Clapton Jimmy Page aan, die het aanbod afsloeg en op zijn beurt Jeff Beck aanraadde. Onder invloed van Beck ging de stijl richting de psychedelische rock. De eerste hits met Beck waren “Heart Full of Soul” en “Evil-Hearted You”, beide opnieuw geschreven door Gouldman.
In 1966 nam de groep een nieuwe manager, Simon Napier-Bell. Samen met Samwell-Smith schreef hij hun hit “Over Under Sideways Down” en produceerde hij hun eerste album “Yardbirds”, ook wel bekend als “Roger the Engineer”.
Na het uitbrengen van “Roger the Engineer” besloot Samwell-Smith om te stoppen met de basgitaar en de productie in handen te nemen. Jimmy Page sloot zich aan bij de band, terwijl de basgitaar door Chris Dreja werd overgenomen. Page en Beck speelden voor een korte tijd samen gitaar, totdat Beck in 1966 uit de groep ging en zijn eigen band begon. Er kwam één single uit waarop beide topgitaristen te horen waren, “Happenings Ten Years Time Ago”, ook een psychedelisch nummer. Bovendien speelde John Paul Jones hierop de basgitaar. Ook was de band te zien in “Blowup”, de filmklassieker van Michelangelo Antonioni. Ze lieten hierin “Stroll On” horen, een bewerking van “The Train Kept A-Rollin'”.
Kort na het vertrek van Beck stapte ook hun manager Simon Napier-Bell op. Hij werd vervangen door Peter Grant. Ondanks (of juist dankzij) het vernieuwende geluid van de band was het succes en de populariteit tanende. EMI zette zelfs hitproducer Mickie Most in, een man die succes had geboekt met popacts als Herman’s Hermits en Lulu, maar ook met Donovan. Singles, waaronder een cover van Manfred Mann’s “Ha Ha Said the Clown”, deden weinig tot niets in de hitlijsten. In juli 1968 ging de band uit elkaar. Page probeerde een nieuwe Yardbirds te creëren, wat eerst “The New Yardbirds” zou heten, maar later resulteerde in Led Zeppelin. Na het einde van The Yardbirds vormde Relf samen met ex-Yardbirdcollega Jim McCarty een akoestisch duo onder de naam Together, en in 1969 stonden zij samen aan de wieg van Renaissance. Na Renaissance speelde Relf in Armageddon en produceerde hij nummers voor Amber, Saturnalia en Medicine Head. In de laatstgenoemde band speelde hij tevens basgitaar.
Relf kwam om het leven als gevolg van een ongeval: toen hij nieuw materiaal oefende bleek zijn elektrische gitaar niet goed geaard en werd Relf getroffen door een elektrische schok. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.