Fons Mariën las Ik ga leven van Lale Gül.

‘Ik ga leven’ van Lale Gül maakte na de publicatie en enkele interviews met de schrijfster veel ophef. Het boek is namelijk sterk autobiografisch (al heet het hoofdpersonage hier Büsra) en de schijfster spaart haar kritiek op de opvoeding in haar gezin helemaal niet. Lale Gül is Turks-Nederlandse en groeit op in een Turks gezin dat heel streng islamitisch is. Vooral de moeder staat er op dat ze respect moet hebben, respect voor de religieuze en culturele regels van het gezin en de Turkse gemeenschap. In dit boek wordt ze zelfs een ‘islamitische Stalin’ genoemd.

Büsra is een jonge vrouw die verder studeert en het liefst wil leven zoals Nederlandse meisjes van haar leeftijd dit doen. Maar de regels van haar ouders en van de Turkse gemeenschap in Amsterdam laten dat niet toe: ze moet een hoofddoek dragen, ze mag geen te strakke kleding dragen die haar vrouwelijke figuur te sterk zou benadrukken, ze mag niet met jongens omgaan, ze moet op tijd thuis zijn, ze moet met een Turkse, uiteraard islamitische man trouwen, ze moet haar maagdelijkheid behouden… Dus ze is gebonden door heel wat regels en wordt aldus beknot in haar leven. Dat zint haar niet en ze levert kritiek op het feit dat haar broer door veel minder regels wordt beknot.

Nochtans wil Büsra “niet leven als een kamerplant”. Ze is enerzijds opstandig (en komt daardoor vaak in conflict met haar strenge moeder), maar wil anderzijds toch niet breken met haar familie. In het geheim heeft ze zelfs een relatie met Freek, een Nederlander uit Den Haag die helemaal geen moslim is. Büsra weet dat haar ouders deze man nooit zullen aanvaarden, dus het blijft een toestand van geheimhouding en spanning. Freek begrijpt dat onvoldoende. Aan het einde van het boek besluit Büsra haar relatie met Freek op te geven. Tegelijk weigert ze nog langer een hoofddoek te dragen, wat door haar gezinsleden als een waar drama wordt beschouwd.
Na de publicatie van dit boek en enkele interviews met de schrijfster, wordt het conflict met de ouders nog groter. Lale Gül wordt door de Turkse gemeenschap gezien als een ‘nestbevuiler’ en ze wordt ook bedreigd. Uiteindelijk heeft Lale haar gezin verlaten en is ze ondergedoken…

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.